4. jaanuar 2007
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Valgevene pigistab Vene naftatransiiti

Valgevene kehtestas endale kuuluva torujuhtmestiku kaudu transporditavale Venemaa naftale tollimaksu, mille suurus on 45 dollarit tonni kohta.

Vastava avalduse tegi kolmapäeval pärast nõupidamist president Lukašenkaga Valgevene peaminister Sergei Sidorski, vahendab lentra.ru.

Sidorski sõnade kohaselt on tollimaks igati õigustatud. Maksu sisseviimine otsustati pärast seda, kui Valgevene riiklik välismajanduslike huvide kaitsmise komisjon tegi 31 detsembril vastava ettepaneku.

Valgevene peaminister kinnitas ka, et Vene gaasifirmaga Gazprom on kokku lepitud kõigis olulistes Valgevenele gaasi tarnimise küsimustes. Mäletavasti sõlmisid Valgevene ja Gazprom gaasi tarnimise kokkuleppe ööl vastu 1 jaanuari. Lõplik hind jäi tasemele 100 USA dollarit tuhande kuupmeetri gaasi kohta. See on viis dollarit vähem, kui algselt ennustati.

Lisaks Valgevenele tarnitava gaasi hinna sätestamisele ostab Gazprom nelja aasta jooksul poole Valgevene gaasifirma Beltransgaz aktsiatest. Lenta.ru andmetel on tehingu maksumus 2,5 miljardit USA dollarit. Lähemaks viieks aastaks on kokku lepitud ka Vene gaasitransiidi teenustasu läbi Valgevene. 2007 aastal suureneb see peaaegu kaks korda, summa saab olema 1,45 USA dollarit tuhande kuupmeetri gaasi kohta 100 kilomeetri pikkusel distantsil.

Toostusuudised.ee toetajad:
Harro PuusildTööstusuudised.ee juhtTel: 519 355 24
Toomas KeltTööstusuudiste toimetajaTel: 50 72 816
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077