Autor: Mariliis Pinn • 30. november 2006
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Konkurendi jõuga võtmine tõi Wõrole kohtuasja

Jõuga Oskar Lihatööstust üle võtta püüdnud Wõro Kommertsi ootab kohtutee, sest Oskari vähemusse jäänud omanik Aldo Parik on ülevõtmisasja vaidlustanud kohtus.

ASi Oskari Lihatööstus 49% aktsiate omaniku ja ettevõtte juhi Aldo Pariku hagi osutus esimeseks, ehkki sama seaduseaukudel põhineva skeemiga saab ihaldusväärseid firmasid üle võtta juba mõnda aega.

Magusat ostu-müügitehingut võimaldab asjaolu, et aktsiaid saab potentsiaalsele ülevõtjale müüa ka kaasaktsionäride ostueesõigust eirates. Kui ettevõtte põhikirjas sätestatud ostueesõigus on väärtpaberite keskregistrisse kandmata, pole aktsionäridele sellest mingit kasu.

Üleeilse seisuga polnud ostueesõiguse olemasolust või puudumisest väärtpaberite keskregistrit teavitanud ligikaudu 4320 aktsiaseltsi. Just nii paljude ettevõtete aktsionärid võivad ülevõtmise järel nõuda küll kahjutasu, kuid samas on väga raske kätte saada juba võõrandatud aktsiaid.

Augusti lõpus ja septembris ostis toonane Oskar LT 49% omanik Ants Jänes kõiki kaasaktsionäre teavitamata väikeomanikelt aktsiad kokku ja müüs kontrollpaki Wõro Kommertsile. Ostulepingus seisis, et aktsiad lähevad ostjale üle lepingu allkirjastamise hetkel.

Kui teine 49% Oskar LT omanik Aldo Parik tahtis oma ostueesõigust kasutada, selgus, et Jänesel aktsiaid enam pole. Samal ajal püüdis 13 miljoni krooni eest kontrollpaki oma väärtpaberikontole kandnud Wõro Kommerts Oskar LT juhtkonda välja vahetada.

Kuna Parik aktsiaid ei saanud, pöördus ta mõni nädal tagasi Tartu maakohtusse hagiga, milles nõuab aktsiate ülemineku tühistamist ning enda omandiõiguse tunnustamist. Hagis on kostjateks nii Oskar LT aktsiate müüja Ants Jänes kui ka nende ostja Wõro Kommerts.

Möödunud nädalal käskis kohus arestida Wõro Kommertsi väärtpaberikontole kantud 11 623 Oskari aktsiat. Lisaks lubas konkurentsiamet Oskar LT üle võtta ainult siis, kui kohus jätab Pariku hagi rahuldamata. Ühtlasi vaeb konkurentsiamet Wõro Kommertsi väärtegu.

Wõro Kommertsist ei õnnestunud eile kommentaari saada, kuna firma juht Kaido Kaare viibis välismaal.

Oskar LT endine omanik Ants Jänes ütles eile aktsiamüügi kommentaariks: "Enda asju võin ma müüa, nagu ma tahan." Jänese sõnul ei teinud ta aktsiate müügisoovist juba pikka aega saladust.

Wõro Kommertsile müümise põhjusena tõi Jänes välja, et ei saanud Parikult ostupakkumist. "Ma ei tea, mis edasi saab," lisas Jänes hagi kohta, "ega kohtu vastu ei saa."

"Võis ette näha, et ma Wõrot siia investoriks ei taha," rääkis Parik. "Ettevõte on seisus, kus laenud hakkavad panka tagasi jõudma ja müük kasvab iga kuu veerandi võrra. Seetõttu tasub aktsiat hoida."

Jänese väidete kohta ütles Parik: "Ta on küll öelnud, et on väsinud ega viitsi punnitada, aga seda juttu pole olnud, et ta tõsiselt müüa tahab. Mulle ta kindlasti aktsiaid pakkunud pole."

Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Harro PuusildTööstusuudised.ee juhtTel: 519 355 24
Toomas KeltTööstusuudiste toimetajaTel: 50 72 816
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077