6. jaanuar 2020

Hüdraulikasüsteemide ohutusnõuded peavad kaitsma töötajaid ja pikendama seadmete tööiga

Hüdraulikasüsteemide ohutuseeskirjade peamine eesmärk on vältida tööõnnetusi. Siduvad nõuded ja kohustuslikud normid on head juhised seadmete käitlemiseks, kontrollimiseks ja järelevalveks. Nende reeglite järgimine ei taga mitte ainult ohutust ja nõuetele vastavust, vaid toob ka rahalist efekti, suurendades oluliselt seadmete kasutusiga.
Seadme operaator peab hüdraulikavoolikuid regulaarselt kontrollima.
Foto: HANSA-FLEX

HANSA-FLEX toetab oma kliente parimal viisil kliendi vajadustele sobivate hüdraulikasüsteemide ja sujuva hooldusteenusega.

Hüdraulikasüsteemide kasutusala laieneb pidevalt ja koos sellega nõuded voolikutele endile. Suuremad nõuded tähendavad kõrgemat töörõhku, lühemaid tsükliaegu ja pikemat masina tööaega, samuti vastupidavust olulistele välistele ja sisemistele keemilistele, füüsikalistele ja ka mehaanilistele koormustele. Seejärel on olemas ka erinevad kasutuskeskkonnad ning üha kompaktsemad masinate ja süsteemide kujundused. Selliste nõudlike kasutusstsenaariumide korral suureneb märkimisväärselt kulumisest põhjustatud kahjustuste oht. Selle tulemuseks on ohud inimestele ja keskkonnale.

Lisaks on lekked, suured naftakaod ning sellega seotud masina- ja tootmisseisakud ettevõttele lihtsalt vastuvõetamatud äritegevuse vaatenurgast. Lisaks erinevad töökeskkonnad ja üha keerulisema konstruktsiooniga seadmed ja süsteemid. Niivõrd nõudlikus keskkonnas on ka palju suurem kulumiskahjustuse esinemise oht. Kõik see on riskitegur nii töötajatele kui ka keskkonnale. Lekked ja õlikaod tähendavad seadme sunnitud seisakuid ja on ärilisest vaatenurgast lihtsalt vastuvõetamatud.

Kaugeleulatuva mõjuga kohustused

Seetõttu on kõigi ettevõtete huvides vältida hüdraulikasüsteemide kahjustamist. Lisaks tuleb täita hüdraulikasüsteemide ohutust käsitlevaid eeskirju ja standardeid. Juriidiliselt liigitatakse neid tehnilisteks seadmeteks, nagu ka torustikke, liitmikke, vahedetaile, kuulventiile, mõõteseadmeid ning vooliku- ja toruklambreid. Selle liigituse tulemusel kehtivad Saksamaal nende suhtes töötervishoiu ja -ohutuse seaduse, tooteohutuse seaduse, töötervishoiu ja -ohutuse määruse ning teatud kutseühingute regulatiivsete standardite sätted. See tähendab, et see paneb suured kohustused nii hüdraulikavoolikute süsteemide kui ka komponentide valmistajatele ja operaatoritele.

Õige paigaldus

Süsteemipartneri ja tootjana tagab HANSA-FLEX äärmise hoolikusega, et hüdraulikavoolikud ja –süsteemid valitakse ja projekteeritakse nii, et need töötaksid ohutult ja usaldusväärselt. Järgitakse kõiki asjaomaseid standardeid ja kasutatakse ainult neid komponente, mis sobivad kliendi konkreetse kasutusala jaoks ja on oma mõõtmetelt, kujult, rõhunäitajatelt ja materjalilt nõuetekohased. Hüdraulikavoolikutele ei tohi langeda tõmbe- ega survekoormust, väändejõudu ega hõõrdumist. Samuti ei tohi ületada minimaalse lubatud painderaadiuse lävendit.

Torustiku kinnitusklambreid ei tohi kasutada voolikute fikseerimiseks seinte või konstruktsiooni külge, sest voolikud peavad vabalt liikuma. Kindlasti tuleb täita nõuet, et hüdraulikasüsteeme ei tohi koostada kasutatud voolikutest. Ka voolikute parandamine on keelatud. Ärge unustage ka märgistamiskohustust: kõik hüdraulkavoolikute tootjad peavad märgistama oma tooted püsivalt selliste andmetega nagu tootja nimi, valmistamiskuupäev ja maksimaalne lubatud töörõhk.

Regulaarne kontroll

Hüdraulikavoolikute kasutamine on ohtlik. Selle põhjuseks on asjaolu, et kõrge rõhu all katkisest voolikust väljapaiskuv hüdraulikaõli võib tekitada kahju mitte ainult seadmetele, vaid põhjustada tõsiseid vigastusi ka töötajatele. On olnud juhtumeid, kus ebaõigesti hooldatud voolikud on põhjustanud surmaga lõppenud tööõnnetuse. Selle riski vähendamiseks miinimumini on töötervishoiu ja -ohutuse eeskirjades ette nähtud, et masina operaator peab kontrollima hüdraulikavoolikuid enne nende esmakordset kasutuselevõttu ja seejärel regulaarselt. See on kohustus, mille HANSA-FLEX võtab meelsasti enda kanda. Operaator on kohustatud laskma ekspertidel koostada riskihinnangu ja määrata kindlaks tehnokontrolli intervallid. Viimaseid tohivad läbi viia ja dokumenteerida kirjalikult ainult spetsialistid või vastavalt seadusele inimesed, kes on kvalifitseeritud sellise kontrolli läbiviimiseks.

Loomulik vananemine

Hüdraulikavoolikud vananevad loomulikult. See muudab materjalide ja nende segude omadusi ning vähendab nende tehnilisi näitajaid. Seetõttu peab operaator tagama, et voolikud asendatakse sobivate ajavahemike tagant. Vooliku võimalik kasutusaeg sõltub suuresti kasutamisaktiivsusest ja töökeskkonna tingimustest. Arvestades hüdraulikavoolikute laialdast kasutusala, pole ühte maksimaalset lubatavat kasutusperioodi võimalik sätestada. Siin on abiks mitmed suunavad väärtused, mis on praktikas osutunud äärmiselt kasulikuks. Normaalsetel koormustel töötavaid hüdraulikavoolikuid ei tohiks kasutada kauem kui kuus aastat ega ladustada kauem kui kaks aastat. Kõrgendatud nõuete korral on soovitatav maksimaalne kasutusaeg kaks aastat. Hüdraulikavoolikuid võib siiski kasutada kauem kui suunises toodud soovituslik periood, kui katse- ja empiirilised väärtused näitavad, et see on võimalik. Samas tuleks ülevaatuse ja asendamise intervalle lühendada, kui ülevaatuste käigus leitakse korduvalt kahjustusi ja defekte.

HANSA-FLEXi hooldus tagab teie ohutuse

HANSA-FLEXi hooldusüksus on spetsialiseerunud hüdraulikavoolikute monteerimisele, paigaldamisele ja hooldamisele. Koolitatud ekspertide pakutav professionaalne teenus pakub ettevõtetele palju ärilisi eeliseid, nagu näiteks õiguskindlust ja masinate tööea kasvu. Samal ajal vähenevad ka ettevõtte vastutusega seotud riskid. Kõige olulisem tegur on aga keskkonna ja töötajate suurem turvalisus.

Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Harro PuusildTööstusuudised.ee juhtTel: 519 355 24
Toomas KeltTööstusuudiste toimetajaTel: 50 72 816
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077