Autorid: Äripäeva eriprojektide ja sisuturunduse üksus: [email protected], Kadri Penjam • 3. mai 2019

Doosan metallilõikepingid

Kodumaiseid masina- ja metallitööstuse ettevõtteid kvaliteetsete Doosan pinkidega varustav Duroc Machine Tool on kohaliku turu selle valdkonna üks stabiilsemaid ettevõtteid, pakkudes lisaks pinkide müügile ka igakülgset järelhooldust.

Kui Doosan kaubamärki iseloomustab just teada tuntud kvaliteet, siis 2003. aastast Eestis tegutsev Duroc Machine Tool OÜ kestvuse juures on oma osa kindlasti aastatepikkusel rahuloleval kliendikogemusel. Aastatega tulnud teadmine – mida kliendid vajavad ning ootavad – pakub aga meelerahu mõlemale osapoolele.

Kahesambaline töötluskeskus

Nagu Duroc Machine Tool müügijuht Rain Kala kinnitab, on kõige olulisem, et klient saab teha oma tööd ega pea millegi pärast muretsema. „Meile on oluline, et kliendi rahulolu jätkuks ka peale pingi hankimist. Et ta ei peaks mõtlema sellele, mis saab siis, kui pingiga midagi juhtub, vaid saaks tegeleda oma igapäevatööga,“ selgitab müügijuht.

Masina- ja metallitööstus – majanduse alustala

Eesti Masinatööstuse Liidu esindaja Triin Ploompuu sõnul on Eestis hetkel umbes 7000 tööstusettevõtet, kellest 2200 tegutsemas on masina- ja metallitööstuses. Sektoris töötab kogu Eesti peale kokku 35 000 töötajat ning enamjaolt on tegemist väikeste ja keskmise suurusega ettevõtetega.

„Võib öelda, et 90% kodumaisest toodangust läheb hetkel eksporti. Eestis on olemas pikaajaline kompetents ning meie toodangut oodatakse Soome, Rootsi, Saksamaa, Norra ja Taani turgudel. Uusi kliente lisandub ka väljaspool Skandinaaviat,“ selgitab Ploompuu.

Eesti, kui tugeva majandusega riik, on Triin Ploompuu sõnul masina- ja metallitööstussektoris igati tegus. Samas võib probleemina tuua välja raskuse järelkasvu leidmisel ning tööjõu koolitamisel. Välismaised investorid otsivad odavamaid tootmiskohti ning oskuslike töökäte puhul ei saa üle ega ümber ka palgateemast.

„Masina- ja metallitööstus aitab omalt poolt kaasa riigi üldisele majandusolukorra paranemisele, sest seadmeid toodetakse ka teistesse sektoritesse. Detaile toodetakse nii meditsiinitööstusesse – näiteks videoendoskoope – lisaks erinevaid puiduseadmeid – haaratseid, metsatööstuse masinaid. Samuti antakse panus meretööstusse, millele lisandub ka hoodus ja remont. Nimetada võib veel põllutööseadmeid, autotööstuse allhanget, lisaks taastuvenergeetika valdkonna,“ on Ploompuu sõnul masina- ja metallitööstuse toodangut näha kõikjal meie ümber.

Tema sõnul on hea meel tõdeda, et Eesti on edukas tööstusriik. „Elu on näidanud, et just tugeva majandusliku taustaga riigid tegelevad ja panustavad tööstussektorisse. Kindlasti tasub kohalikel ettevõtetel kasutada kodumaiseid partnereid, sest lisaks seadme hankimisele on sel juhul tagatud ka kvaliteetne järelhooldus, ei pea muretsema varuosade pärast ning abi on alati siinsamas käe-jala juures.“

Milliste pinkide ning töökäte järele on aga nõudlust?

Duroc Machine Tool müügijuht Rain Kala sõnul on tänasel päeval kõige nõutumad trei- ja freespingid. Metallilehetöötlejad kasutavad oma igapäevatöös giljotiine ja painutuspinke – ka nende järele on nõudlust.

„Arvestades pinkide hinnaskaalat, siis võib öelda, et kohalik turg on selline, et ostetakse nii uusi pinke kui leitakse ka korralikele kasutatud pinkidele, mille ajalugu teada, uus omanik. Kvaliteetne pink on investeering pikemaks ajaks – pingi kasutusiga on reeglina 15-20 aastat. Miks vahetatakse – sest lihtsalt vanemad pingid jäävad ajale jalgu ning töö lihtsustamiseks ning kiirendamiseks tekib vajadus pink välja vahetada. Kui varem läks ühe töö tegemiseks tarvis mitut pinki, siis nüüd saab hakkama ühe – multifunktsionaalsega. Tänapäeval ei ole enam see midagi erilist, et õhtul paned pingi tööle ja hommikuks on detailid valmis,“ lisab müügijuht.

Triin Ploompuu sõnul on oluline mõista, et töö metallitööstuses ei ole enam ammu see, mida noored ehk arvavad. Tegemist ei ole enamasti musta ega suurt füüsilist jõudu nõudva tööga, pigem tuleb kasutada nutti ja õppida tundma vägagi keeruliste ja hinnaliste masinate hingeelu.

„Metallitööstuses kasvab meistriks läbi kogemuse. Tuleb õppida tundma erinevaid seadmeid, saada kogemusi erinevate materjalide osas. Vajalik on pidev täiendõpe, huvi tehnika vastu ning soov hoida ennast kursis uute suundadega masina- ja metallitööstuses,“ lisab siinkohal Triin Ploompuu.

Topeltspindliga treikeskus

Kvaliteetsed kliendisuhted, mis kestavad

Võib öelda, et täna on tänu Duroc Machine Tool OÜ-le kodumaisel turul erinevates masina- ja metallitööstuse ettevõtetes kasutusel umbes 150 Doosani pinki. Pikaajalistele kliendisuhetele on kindlasti andnud oma osa lisaks Doosani kvaliteedile ka kiire ja kvaliteetne järelhooldus ning –teenindus, mis tagab selle, et klient teab, kuhu probleemide korral pöörduda ning et temaga tegeletakse esimesel võimalusel.

„Duroc meeskonda kuulub ühtlasi 4 remonditehnikut – 3 Tartus ja 1 Tallinnas, kes omalt poolt tegelevad klientide probleemide igakülgse ja kiire lahendamisega. Tõsi on see, et pingi töötunni hind on väga kõrge ning kui midagi peaks juhtuma, on kiire tegutsemine esmatähtis. Nõnda hoiame kokku kliendi raha ning tagame talle meelerahu,“ tõdeb Rain Kala, lisades, et abi pakutakse keskmiselt 1-2 tööpäeva jooksul, kuid probleemi korral reageeritakse koheselt. Võib öelda, et klient on alati esmane prioriteet.

Milliseid muresid aga klientidel esineb? „Ei saa salata, eks vahel on ka pingi rikke põhjuseks inimlik eksimus, kuid enamasti on tegu lihtsalt aja jooksul kuluvatest ning väsivatest detailidest tingitud masinate tõrgete või regulaarhooldusega. Iga-aastane korraline hooldus, mis sõltub pingi töötundide arvust, on elementaarne – kord aastas vajavad vahetamist nii emulsioonvedelik kui hüdraulikaõlid, vedelike taset tuleks kindlasti regulaarselt kontrollida. Vahel harva esineb muidugi ka tehasepraaki, kuid see ilmneb tavaliselt juba varakult ning lahendatakse garantii korras,“ selgitab Rain Kala.

Pingi tellimine on läbimõeldud otsus

Doosan pingid on valmistatud Lõuna-Koreas ning Saksamaal asub Euroopa esinduskontor. See tähendab, et uut pinki tellides tuleb arvestada teatud ajakuluga, sest iga kliendi jaoks valmistatakse just tema vajadustele sobiv pink. Hetkel on Doosan pinke üle 70 erineva mudeli, millest 22 päris uued.

„Tõepoolest – tegemist on hinnalise investeeringuga, mille puhul võib ulatuda pingi hind poolesajast kuni poole miljoni, isegi veidi üle selle, euroni. Doosan treipinkide tellimine ei ole kindlasti sama, mis lihtsalt tööriistapoest endale vajaliku hankimine. Endale spetsiifiliste lisadega pinki tellides võib klient arvestada lihtsamate mudelite korral umbes 5-kuulise ooteperioodiga, kallimate mudelite korral võib ooteaeg venida isegi 7-8 kuu pikkuseks,“ selgitab müügijuht.

2018. aastal müüs Duroc Machine Tool Eestis 14 pinki, mis on müügijuhi sõnul väga hea tulemus. „Eks hinnaklass ning vajadus on ka sõltuvuses hetkelisest majandusolukorrast,“ lisab Rain Kala. Samas on kvaliteetsete pinkide järgi nõudlust alati - mida kallim on pink, seda rohkem on sel ka tihtipeale funktsioone.

Kui klientidest rääkida, siis on Rain Kala kinnitusel kodumaisel turul väiksemate ettevõtete puhul kasutusel tavaliselt 1-2 pinki. Tegemist on enamasti alltöövõtjatega, kes valmistavad ühte etappi töö valmimise juures. „Painutus-, sae-, giljotiin-, freespingid ehk toormaterjalist lõpp-produktini valmivad tooted juba suuremates ettevõtetes, kus siis kasutusel 5-10 erinevat pinki,“ lisab müügijuht.

Tema sõnul on pinkide areng liikumas üha enam selles suunas, et lõpptoote valmimiseks on tarvis järjest keerulisemaid funktsioone. Kui veel selle sajandi alguses kasutati detailide valmistamiseks 2-3 pinki, siis nüüd on võimalik sama töö teha ära üheainsa pingiga. Üha olulisemaks on saanud ka kiiruse ning mugavusaspekt.

„Sellest lähtuvalt on vähem tarvis ka hooldusteenust, kokkuhoid väljendub nii ajas kui rahas. Masinatel on kaugjuhtimine ning arvuti kaudu süsteemi sisenedes on senisest mugavam tööprotsessil silma peal hoida. Tähtis on ka keskkonnasõbralikkuse aspekt – käesoleva aasta algusest hakkasime pakkuma pinkide juures kasutatavat emulsioonõli, mis on toodetud rapsiõli baasil. Need ei tekita pinkidega töötavatel inimestel nahaärritust või allergiat ega kahjusta sisse hingamisel organismi ning tekita spetsiifilist lõhna. Seega võib öelda, et ka masina- ja metallitööstus on astunud suure sammu loodus- ning inimsõbralikkuse suunas,“ tõdeb Rain Kala.

Rainer Kask, Hanza Mechanics Tartu AS esindaja
Hanza Mechanics Tartu AS koostöö Duroc Machine Tool OÜ-ga on pikaajaline ning kestnud juba aastaid. Tänasel päeval on meie tootmises kasutusel igapäevaselt 2 Doosan treipinki ja 4 freespinki ning 1 freespink on hetkel tellimuse faasis. Miks oleme Doosan kaubamärgile kindlaks jäänud? Kindlasti on oma osa olnud hinna ja kvaliteedi tasakaalul, samuti on olnud meie jaoks oluline kompleksne järelhooldus, mida Duroc Machine Tool OÜ pakub. Võime alati kindlad olla, et Duroc hooldusmeeskond on siinsamas Tartus olemas ning meiega tegeletakse esimesel võimalusel.
Heiki Karing, Merrem Tööstusplast OÜ, esindaja
Merrem Tööstusplast OÜ emafirma Hollandis on kasutanud juba aastaid Doosan pinke, seetõttu oleme ka meie jäänud samale kaubamärgile kindlaks. Koostöö Duroc Machine Tool OÜ-ga on kestnud juba pea 5 aastat ning täna leiab meie tootmisest 4 Doosani freespinki ja 6 treipinki. Duroc Machine Tool puhul on silma jäänud eelkõige nende pühendumus. Kuigi Doosan pingid on kvaliteetsed, on hea teada, et kui midagi peaks juhtuma, on abi koheselt kättesaadav. Duroc on abiks terve masinapargi hooldamisel ning alati võime kindlad olla, et seda tehakse kiirelt ja kvaliteetselt.
Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Harro PuusildTööstusuudised.ee juhtTel: 519 355 24
Toomas KeltTööstusuudiste toimetajaTel: 50 72 816
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077