25. jaanuar 2019
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

6 põhjust, miks on andmete visualiseerimine möödapääsmatu

Columbus Eesti digitaliseerimisekspert Marko Seier
Foto: Stella-Kaisa Kanemägi
Nägemine on inimese peamine infoallikas, kuna 90% infost tuleb läbi silmade. Nagu ütleb meediast pärinev tarkus, siis üks pilt ütleb rohkem kui 1000 sõna. Samad reeglid kehtivad ka andmete osas. Seda eriti olukorras, kus andmete maht on järjest kasvav.

Kuidas näha paremini numbrite taha? Parim lahendus on andmete visualiseerimine. Kasutajasõbralikkus ja kergesti hoomatavus on siinkohal võtmetegurid. Columbus Eesti digitaliseerimisekspert Marko Seier jagab mõtteid, miks on vaja andmed nähtavamaks teha.

1. Aju töötleb piltkujul infot kiiremini

Inimaju haarab pilti tekstist oluliselt kiiremini. Pildilist infot mõistab aju 1/10 sekundiga, mis on oluliselt kiirem kui teksti lugemine. Teksti lugemise puhul peab aju tegema mitmeetapilist tõlketööd, et saavutada sama eesmärk.

2. Andmete visualiseerimine võimendab sõnumit

Piltidel ja graafikutel on suurem mõju kui tekstidel, kuna neid mäletab aju paremini. Lisaks on nad kergemini hoomatavamad. Näiteks ettevõtte eesmärkide graafilisel kujul näitamine aitab teha neid arusaadavamaks ja ühendada info saajaid ühtsesse inforuumi. Peamine on valida õiged visuaalid, mis andmeid kõige paremini iseloomustavad.

3. Otsuste mõjud on selgemini nähtavad

Visuaalne andmete esitamine toob oluliselt selgemini välja mustrid, trendid, muutused ja parandused. Exceli read ei ole kindlasti nii loetavad, kui samade andmete pealt tehtud graafikud. Samuti on töölaudade abil võimalik näha otsuste mõjusid – kas olukord paranes või läks hoopis hullemaks?

4. Visuaalide abil saab rääkida lugusid ja lihtsustada keerulist infot

Pildid, videod ja graafikud on meie ümber nii reklaamides, bänneritel, sotsiaalmeedias kui ka mujal. Kui on vaja esitada andmeid, siis parim viis on teha seda visuaalselt. Visuaalid võimaldavad meil edastada infot väga mitmetasandiliselt. Läbi värvitoonide, tekstifontide ja piltide tajuvad inimesed tuntavalt rohkem infot ja kiiremini, kui pelgalt number või täht.

5. ihtne ja ülevaatlik disain kiirendab arusaamist

Lihtsalt numbrite jada ei ole kergesti arusaadav, kuid kui kasutada graafikuid ja pilte, on samad andmed märksa paremini mõistetavamad. Samas visuaale ei tohi andmetega üle koormata, sest muidu see kaotab oma eesmärgi.

6. Andmete visualiseerimine suurendab omanikutunnet

Andmete koondamise ja visualiseerimise käigus tekib veel üks positiivne kõrvalmõju. Koostajad suhestuvad andmetega töö käigus veelgi sügavamalt ja õpivad protsessi käigus uusi aspekte ettevõtte kohta.

Andmete visualiseerimine on tänapäeval kriitilise tähtsusega. Kuivad Exceli tabelid ja arusaamatud graafikud ei soodusta otsuste tegemist. Seda eriti keskkonnas, kus tuleb teha kiireid otsuseid ja jälgida olukorda reaalajas.

Kuidas muuta oma ettevõtte andmed tegudeks? Digitaliseerimiseksperdid aitavad hea meelega Sind sel teel.

Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Harro PuusildTööstusuudised.ee juhtTel: 519 355 24
Toomas KeltTööstusuudiste toimetajaTel: 50 72 816
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077