Autor: Toomas Kelt • 18. jaanuar 2023

Puitmajatootjad: potentsiaalseid kliente on, kuid lepinguteni ei jõuta

Andrus Prangli ja Martin Talts (paremal).
Foto: Toomas Kelt
Saates "Mets ja majandus" on seekord külas kahe Eesti puitmajatootja esindajad - puitkarkassist välisseinaelemente tootva KMT Prefab tegevjuht Martin Talts ja käsitöö palkmaju tootva Hobbitoni tegevjuht Andrus Prangli. Juttu tuleb puitmajasektori hetkeolukorrast ja tulevikuväljavaadetest.

Mõlemad puitmajatootjad kinnitavad, et turg on praegu languses ja potentsiaalsed kliendid äraootaval positsioonil. Siiski on ettevõtted erinevas positsioonis.

KMT Prefab toodab tehaselaselt majaelemente, mille lõppklientideks on ehitusfirmad. Kuna praegu on nende peamisel turul Rootsis uusehituste osas langus, on KMT Prefab hakanud vaatama Eesti turu poole. Martin Taltsi sõnul on suur potentsiaal kortermajade renoveerimisel puitkarkass-soojustuselementidega, mis on praegu veel uus ja suhteliselt vähetuntud tehnoloogia. Eestis on niimoodi renoveeritud mõned katseobjektid ja sel aastal proovitakse elementidega soojutust erinevate majatüüpide puhul. Talts loodab, et kogu kortermajade renoveerimisprogramm aitab puitmajatootjatel raskeid aegu üle elada.

Hobbitoni toodete, käsitöö palkmajade lõppklientideks on majaostjad. Suurim turg on neil Norra, kuhu müüakse palgist ehitatud suvilaid. Ettevõtte tegevjuht Andrus Prangli rääkis, et praegu on turul seisak – päringuid on palju, potentsiaalseid ostusoove samuti, kuid lepingute allkirjastamiseni ei jõuta. „Ilmselt ootab Norra klient hindade alanemist või on tal ebakindlus tulevaste energiahindade ees ,“ räägib Prangli. Paradoksaalselt on aga palju paremas olukorras Eesti turg, kus Hobbiton müüb elumaju. „Ostjaid on, neil on ka raha ja nad saavad pangast laenu,“ kirjeldab Prangli olukorda.

Mida arvavad aga palkmajaehitajad tulevikust, milliseks ennustavad nad puitehituse tulevikku ja mida ootavad uuelt valituselt, seda kuuled juba saatest! Saadet juhib Toomas Kelt.

Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Harro PuusildTööstusuudised.ee juhtTel: 519 355 24
Toomas KeltTööstusuudiste toimetajaTel: 50 72 816
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077