Autor: Andra Gross • 30. august 2023

Ekspert teeb ülevaate: REACHi ohtlike ainete loetellu on tänavu lisatud 11 ainet

REACHi määrusega kehtestatud väga ohtlike kandidaatainete loetelu täieneb pidevalt ja tänavu on loetellu lisatud 11 ainet, kirjutab Äripäeva Akadeemia koolitaja ning LimeGreen Advisory regulatsioonide ja toodete vastavuse spetsialist Andra Gross. Selle aasta jooksul lisatud aineid võib leida tintides ja tindikassettides, polümeerides, liimides ja hermeetikutes, täiteainetes, pahtlites, krohvis, voolimissavis, plasttoodetes, kummitoodetes ja mujalgi.
Äripäeva Akadeemia koolitaja ning LimeGreen Advisory regulatsioonide ja toodete vastavuse spetsialist Andra Gross.
Foto: Äripäev

Peame silma peal hoidma, mis toimub Euroopa Liidu (EL) toodetele kehtivate nõuete ja regulatsioonide maastikul. Näiteks puudutab REACH määrus kõiki, kes EL-is mingeid tooteid toodavad, EL-i tooteid impordivad ja EL-is tooteid nii ettevõtetele kui ka otse tarbijatele jaemüügi kaudu turustavad.

REACH määrusega kehtestatud väga ohtlike kandidaatainete loetelu täieneb pidevalt. 2023 jaanuris lisati sellesse nimekirja 9 ainet ja juunis veel 2 ainet. Kokku on praeguse seisuga REACH väga ohtlike kandidaatainete loetelus (SVHC nimekirjas) 235 ainet. Need ained võivad olla ohtlikud inimesele või keskkonnale. Nende 235 aine olemasolu oma toodetes ja komponentides peavad ettevõtted teadma ja nendega seoses kehtivad REACH määrusest tulenevad kohustused kõigile turuosalistele, kes neid aineid sisaldavaid tooteid EL-is toodavad, siia impordivad või siin neid turustavad. Kohustused tulevad ettevõtetele automaatselt ja seetõttu on oluline teada, kas neid aineid toodetes esineb ja mil määral.

Pane tähele!

Andra Grossi 1-päevane koolitus "Toodete vastavus REACH ja RoHS regulatsioonidele ning SCIP-teatise esitamine" toimub 6. septembril 2023.

Täispika päevakava ja registreerimisvõimaluse leiab SIIT.

Näiteks neid selle aasta jooksul lisatud aineid võib leida tintides ja tindikassettides, polümeerides, liimides ja hermeetikutes, täiteainetes, pahtlites, krohvis, voolimissavis, ka plasttoodetes ja kummitoodetes jms. Tasub tähele panna, et tooted ise koosnevad ka komponentidest, mille sees omakorda võib esineda REACH väga ohtlike kandidaatainete loetelu nimekirjas olevaid aineid. REACH määruse mõistes on komponended samuti eraldi tooted ning see muudab nõuetest arusaamise ja järgimise keerulisemaks. See tähendab tihedat koostööd tarnijatega, et olla vastavuses toodetele kehtivate nõuetega, mis puudutavad ainete sisaldust toodetes, näiteks võib koostisaineid olla keelatud, piiratud või teavitamise kohustusega.

REACH väga ohtlike kandidaatainete loetelu aineid on küll antud hetkel lubatud toodetes kasutada, aga kui ainet on rohkem kui 0,1 massiprotsenti artikli kohta, siis hakkavad kehtima õiguslikud kohustused sh teavituskohustused ja ohutu kasutamise tagamise kohustused klientide ees ja võimalikud teavituskohustused Euroopa Kemikaaliameti (ECHA) ees. Kandidaatainete loetelus olevaid aineid on kasulik oma toodete kohta teada ka sellel põhjusel, et samm-sammult on Euroopa Liidu eesmärk need üldse kasutusest kõrvaldada ning asendada ohutumate alternatiividega.

REACH formaldehüüdi täiendavad piirangud mööblitoodetes

17. juulil 2023 avaldati Euroopa Liidu poolt määrus (EU) nr 1907/2006 (REACH) lisasse XVII (ainete piirangute loetelu) uus muudatus. Selle muudatuse kohaselt on alates 6. augustist 2026 keelatud turule tuua tooteid, millest eralduva formaldehüüdi kontsentratsioon ületab mööbli ja puidupõhiste toodete puhul 0,062 mg/m3 ning muude tarbekaupade ja siseruumides kasutatavate toodete puhul 0,080 mg/m3. See muudatus hakkab kehtima kõikides Euroopa Liidu liikmesriikides automaatselt ja üheaegselt. Seda piirangut ja muidki REACH nõudeid tuleb arvesse võtta uute toodete ja tarnete planeerimisel pikemat aega ette.

Lisaks on Euroopa Liit teavitanud, et REACH määruse tegelikku jälgimist ja toodete vastavust ning ettevõtete kohustuste täitmist plaanitakse hakata täiendavalt kontrollima, erilise fookusega internetis turustatavate kaupade puhul. Järelvalvet tugevdatakse üle Euroopa Liidu samuti ka infovahetust toodete ja tootegruppide kohta, kus on rikkumisi leitud. Seepärast tasub nõuetega kursis olla ja teada kohustusi, mis REACH nõuetest tulenevad.

Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Harro PuusildTööstusuudised.ee juhtTel: 519 355 24
Toomas KeltTööstusuudiste toimetajaTel: 50 72 816
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077