Oliver Olt: olgem valmis toidu hinna jätkuvaks tõusuks
Ehkki on toidukaupade inflatsioon olnud üks kiiremaid ja toiduainete hinnad on kasvanud kauplustes ligi viiendiku, kasvavad toiduainetööstuse kulud kiiremini kui tulud, kirjutab Swedbanki toiduainetööstuse sektori juht Oliver Olt.
Swedbanki toiduainetööstuse sektori juht Oliver Olt
Foto: Kaarel Langemets
Tänavu esimeses kvartalis kasvas Eestis toitu töötlevate ettevõtete käive võrreldes eelmise aastaga 19%, aga sektor lõpetas kokkuvõttes kvartali kahjumis. Toiduainetööstuse kulud on kasvanud kiiremini kui ettevõtted suutnud hinnatõusu tarbijatele edasi anda. Selliselt jätkates ähvardab toiduainetööstust pankrottide laine. Tarbija võib eelnevast järeldada, et hoolimata juba kiirelt kasvanud hindadest tuleb valmis olla jätkuvaks toiduainete hinnatõusuks.
Eesti tarnekindluse eest vastutavate ametnike väljaütlemised on muutnud kogu tööstussektori ärevaks. Samas ei paista tulevik paljudele probleemidele vaatamata ainult mustades toonides, kirjutab Eesti Toiduainetööstuse Liidu juht Sirje Potisepp vastuses Äripäeva arvamusliidrite küsitlusele.
Majanduses valitsev ebakindlus sunnib paljusid ettevõtteid investeerimisplaane edasi lükkama, kuid sageli toovad just keerulistel aegadel tehtud nutikad otsused edu hetkel, kui turg taas kasvama asub. Õige hetke tabamiseks tuleb firma tegemistesse sügavam pilk heita, plaanid selgelt paika sättida ning õigel ajal õiged sammud astuda. Kuidas see täpsemalt käib ja kes ütleb, millal on just sinu äri jaoks see kõige õigem aeg?