Autor: Mait Kraun • 6. detsember 2019

Börs: vask jätkas tõusu, nafta hakkas nädala lõpus taastuma

Nädala börsiuudised: vask tõusis kolmandat nädalat järjest; kauplejad ootavad kaubanduskõnelustes selgemaid arenguid; plii hinnad langesid viie kuu põhja; nikli odavnemine kiirenes järsult; väärismetallid tõusid; nafta hakkas nädala lõpus taastuma.
Nafta puurtorn
Foto: Pixabay

Vask kallines see nädal juba kolmandat nädalat järjest, sest Hiina teatas, et valmis osadest USA-le kehtestatud imporditariifidest loobuma. USA president Donald Trump aga ütles, et kaubanduskõnelused liiguvad õiges suunas. Need arengud toetasid ka teisi tööstusmetalle.

“Sellel nädalal jõuti kaubanduskõnelustes tublisti edasi, aga risk püsib jätkuvalt kõrge,” ütles investeerimisfirma WisdomTree toorainete strateeg Nitesh Shah.

Foto: Äripäev

Kauplejad ootavad kaubanduskõnelustes selgemaid arenguid

USA-Hiina kaubanduskõneluste arengud on turgudele saatnud vastakaid signaale, mille tõttu on mitmed metallid kaubelnud kitsas kauplemisvahemikus. Nädal lõppes positiivse tooniga, aga nädala alguses pinged hoopis süvenesid. Kauplejad ootavad veidi kindlamaid arenguid.

See on ka põhjus, miks mitmed metallid on sellel nädalal hoopis odavnenud. Midagi konkreetset pole saavutatud ja mõlemad osapooled on ka varem rääkinud kõneluste edenemisest. Enam pole see turgude jaoks veenev.

Vase hind tõusis nädalaga kokku 0,5 protsenti, 5922 dollarini tonnist.

Hiina teatas reedel, et plaanib loobuda 25protsendilistest tariifidest, mis on kehtestatud USA sojaubadele ja sealihale. See pakkus tööstusmetallidele mõneti tuge. Näiteks tina kallines ligi 2,5 protsenti. Tõsi küll, üldiselt lõpetasid metallid nädala siiski langusega.

Plii hinnad langesid viie kuu põhja

Plii hinnad langesid teisipäeval aga viimase viie kuu madalaima tasemeni, sest fondid ja kauplejad panustavad hinnalangusele. Nimelt on Hiina tootmine kasvamas ning turuosalised kardavad ülepakkumist.

Plii hind langes nädala keskel 1890 dollarini tonnist, mis on madalaim tase alates 9. juulist. 29. oktoobriga võrreldes on hinnad kukkunud juba enam kui 15 protsenti.

“Probleem on selles, et Hiinas on vanametalli pakkumine kasvamas. Seda on näha ka hindades, kus vanametall on tunduvalt odavam kui uus,” ütles ING analüütik Wenyu Yao. “Hiinas on ka tootmine kasvamas.”

Foto: Äripäev

Nikkel muutus veelgi odavamaks

Eelmisel nädalal 200 päeva libiseva keskmise hinna läbinud nikli odavnemine kiirenes ning metall kukkus nädalaga ligi 8 protsenti.

Turuosalised kardavad, et tootjate nõudlus nikli järele väheneb, eriti Hiinas. Nädalaga odavnes nikli tonnihind Londoni metallibörsil 7,7 protsenti ja tonn maksab 13 274 dollarit. Nikkel on langenud küllaltki atraktiivsele tasemele ja arvestades positiivseid arenguid kaubanduskõnelustes, võib praegu olla töötlejate jaoks hea aeg metalli soetada.

Teistest tööstusmetallidest odavnes tsink 2,2 protsenti ja alumiinium langes 1,1 protsenti. Kummagi tonnihind maksis nädala lõpuks vastavalt 2251 ja 1741 dollarit. Tina lisas aga 2,5 protsenti ja tonn maksab 16 810 dollarit.

Foto: Äripäev

Väärismetallid tõusid, pallaadiumilt uus rekord

Väärismetallid hakkasid kaubanduskõneluste edenemisel reedel odavnema, aga nädala lõikes jäid hinnad siiski plussi, sest negatiivseid uudiseid ilmus rohkem ning USA aktsiaturud hakkasid esmaspäeval langema.

Kulla hind tõusis nädalaga 1,4 protsenti ja hõbe lisas 0,1 protsenti. Kummagi unts maksis nädala lõpuks vastavalt 1475 ja 16,94 dollarit.

Plaatina kallines 1 protsendi võrra, 899 dollarini untsist. Uue kõigi aegade rekordi saavutas aga pallaadium, mis tõusis 1,9 protsenti, 1869 dollarini untsist.

Nafta hind hakkas nädala lõpus tõusma

Nafta hind langes nädala alguses, aga hakkas nädala lõpus tõusma, sest OPECi soovib väidetavalt tootmiskärpeid laiendada.

Naftat Eksportivate Riikide Organisatsioon (OPEC), sealhulgas Venemaa, võivad sel nädalal Viinis kohtudes heaks kiita toormetoodangu sügavamad kärped, mis võib kergitada nafta hinda veelgi rohkem.

USA toornaftavarud vähenesid nädala jooksul kuni 29. novembrini 4,9 miljoni barreli võrra, kuna rafineerimistehased tõstsid toodangut, ütles USA energiateabe administratsioon. Analüütikud ennustasid 1,7 miljoni barrelist langust.

"Rafineerimistegevuse hüppamine ja jätkuv tagasihoidlik netoimport on aidanud saavutada kuue nädala jooksul esimese naftavarude kasutuselevõtu," ütles ClipperData tooraine uuringute direktor Matt Smith.

Brenti toornafta barrel maksab 63,4 dollarit ja WTI maksab 58,4 dollarit. Rotterdami 95 bensiin odavnes aga 5 protsenti, 591,8 dollarini tonnist.

Foto: Harro Puusild
Toostusuudised.ee toetajad:
Harro PuusildTööstusuudised.ee juhtTel: 519 355 24
Toomas KeltTööstusuudiste toimetajaTel: 50 72 816
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077