Autor: Mait Kraun • 16. august 2019

Börs: metalliturg on surve all; vase hind kukkus põhja

Vase hind langes kahe aasta põhja
Foto: Pixabay
Nädala börsiuudised: metalliturg viimasel ajal surve all; vase hind langes kahe aasta põhja; nikli hind tõusis kuu ajaga 50 protsenti; kulla hind tõuseb edasi; nafta hind taandus.

Metalliturule on viimasel ajal survestavalt mõjunud globaalse majanduse nõrgenemine ning kaubandussõda. Tõsi, osadel metallidel on siiski pakkumise puudujäägi tõttu hästi läinud.

“Inimesed proovivad aru saada, milline on järgmine samm. Mitte ainult majanduses, aga ka kaubandussõjas ja keskpankade tegevuses üle maailma,” ütles investeerimisfirma Sucden Financiali uuringute juht Geordie Wilkes.

“Makromajanduse tuleviku ja kaubandussõja tõttu on palju ebakindlust, õli lisavad tulle Hongkongi protestid. Nõudluse poole pealt on riskid pigem languse poole kaldu, aga metallid võivad toetust saada pakkumisšokkidest. Nikli puhul oleme seda juba näinud.”

Vase hind langes kahe aasta põhja

Just eelpool nimetatud faktorite tõttu langes vase hind augusti alguses kahe aasta madalaima tasemeni. Peamiselt tekitasid see nädal pessimismi Hiina tööstussektori majandusandmed.

Nimelt aeglustus Hiina tööstustoodangu kasv juulis 17 aasta madalaima tasemeni, peamiselt süüdistatakse selles kaubandussõda USAga. “Investorid võtavad nüüd vähem riske, sest Hiina tööstustoodang oli oodatust tunduvalt madalam,” kirjutas ANZ.

Augusti alguses jõudis vask 5640 dollarini tonnist, viimati kauples metall nii madalal 2017. aastal. Selle nädala lõpuks maksis tonn 5750 dollarit.

Ühtlasi läbis vask tähtsa toetuspunkti, mis on püsinud juba aasta aega (vt. allpool punase joonega). Maailmamajanduse ja metallide kohta annab see negatiivse signaali.

“Pettumuse valmistanud Föderaalreserv ning kaubandussõja eskaleerumine tunduvad nõrgenenud globaalsele majandusele üle jõu käivat. Vase suvine hinnalangus annab märku, et volatiilsus püsib ka aasta teises pooles ning majanduslanguse oht järjest kasvab,” kirjutas The Steven Reporti autor Tom Essaye.

Essaye sõnul oli vase hinna toetustaseme murdumine “kõige tähtsam areng” ning “turud olid makromajandusega seotud riske arvestades liiga optimistlikud.”

Nikli hind tõusis kuu ajaga 50 protsenti

Nikli hind tõusis selle kuu alguses Londoni metallibörsil 16 kuu kõrgeima tasemeni, sest kardetakse, et suurtootja Indoneesia võib niklile kehtestada ekspordikeelu. Pärast seda on kiire tõus jätkunud.

Kui veel juuli keskpaigas kauples nikkel 12 000 dollaril tonnist, siis praeguseks on hind tõusnud juba 16 290 dollarini tonnist.

Indoneesia kaevandusminister on eitanud poliitika muutmist, pärast seda hind veidi taandus. Tundub aga, et turud seda uskuma ei jäänud ning praegu ollakse olukorra osas väga ebakindlad.

“On näha, et turgudel toimub väga ähe kauplemist, sest inimesed ei tea, mida teha,” ütles riskifondi juht George Daniel Bloombergile. “Praegu võib hinda veidi langeda, aga kõik ootavad, et Hiina naaseb uuesti turule ja hakkab ostma.”

Nikkel on muutunud lühiajaliste kauplejate seas viimasel ajal väga populaarseks metalliks. Selle hinnaliikumised on suured ning suuremate liikumistega liituvad ka trende püüdvad fondid.

Kõigi baasmetallide seas on nikkel tänavu kõige parema tootlusega metall.

Kulla hind tõuseb edasi

Kulla hind tõusis juba kolmandat nädalat järjest, sest investorid muretsevad globaalse majanduslanguse riski ja kaubandussõja pärast.

Kulla untsihind tõusis see nädal 1512 dollarini, viimase kuu jooksul on kuld pidevalt ületanud kuue aasta kõrgeimat taset. Vahepeal tõusis hind ka ligi 1540 dollarini, aga on pärast seda veidi taandunud.

“See tundub olevat ajutine langus,” ütles investeerimisfirma SP Angeli analüütik John Meyer. “Palju on neid investoreid, kes kardavad järgmist majanduskriisi. Seega investeeritakse kulda, ka keskpankade huvi kulla vastu on kasvanud.”

Viimasel ajal on tõusuga liitunud ka hõbe, mille untsihind on kuu ajaga tõusnud ligi 15 protsenti, 17,2 dollarini.

Teistest metallidest on viimasel ajal veidi paremini läinud alumiiniumil, mille tonnihind kauples reedeks 1777 dollaril. Tina tonn maksab 17 170 dollarit ning tsink kaupleb 2263 dollaril.

Nafta hind taandus

Nafta hind oli see nädal langemas, sest turgudel kardetakse endiselt Hiina ja USA kaubandussõda ning peljatakse maailmamajanduse üldist jahenemist.

Reeglina on nafta hinda silmas pidades tugevaim olnud just kolmas kvartal, sest siis sõidavad inimesed puhkusele ning sõidukilomeetreid koguneb üksjagu. Samas jääb tänavu kolmandasse kvartalisse ka kaubandussõja intensiivistumine ja see omakorda surub hinda alla.

Rahvusvaheline Energiaagentuur (IEA) teatas reedel, et maailmamajanduse kasvu aeglustumine on pärssinud naftanõudluse kasvu, mis edeneb tagasihoidlikemas tempos pärast viimast majanduskriisi.

Brenti toornafta maksis reedeks 59,3 dollarit ja WTI 55,4 dollarit barrelist. Rotterdami 95 bensiini tonnihind oli 605 dollarit, diislikütus kauples 565,75 dollaril ning kerge kütteõli 558 dollaril.

Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Harro PuusildTööstusuudised.ee juhtTel: 519 355 24
Toomas KeltTööstusuudiste toimetajaTel: 50 72 816
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077