Autor: Mait Kraun • 21. juuni 2019

Börs: tööstusmetallid kallinevad; rauamaak tegi rekordi

Nädala börsiuudised: Föderaalreserv pani tööstusmetallid kallinema; Nikkel ületas 200 päeva libiseva keskmise; vase hind tõuseb; kulla hind tõusis ligi kuue aasta tippu; rauamaak jõudis uue rekordini; nafta kallines tublisti.
Raud
Foto: Pixabay

• Föderaalreserv näitas sellel nädalal valmisolekut intresse langetada. Turgude hinnangul teeb keskpank seda juba juulis, mis pani dollari odavnema. See omakorda toetas toorainete hindu.

• Nikkel ületas 200 päeva libiseva keskmise taseme, mis viitab sellele, et metalli hinnatõus võiks jätkuda.

• Kuld tõusis dollari odavnemise ja intressimääradega seotud ootuste alanemise tõttu viimase ligi kuue aasta kõrgeima tasemeni. Ka hõbe kallines.

• Brenti toornafta tõusis ligi 10 protsenti, sest geopoliitilised pinged Iraani ja USA vahel teravnesid ning dollar odavnes.

Föderaalreserv pani tööstusmetallid kallinema

Vask, nikkel ja teised baasmetallid hakkasid neljapäeval kiiresti kallinema, sest Föderaalreserv andis märku, et on valmis intressimäärasid langetama. Samuti loodavad investorid, et maailma suurima metallitarbija Hiina nõudlus hakkab taastuma.

Nii nikkel kui ka vask tõusid enam kui kolme nädala kõrgeima tasemeni. Kauplejate sõnul loobusid paljud langusele panustajad oma positsioonidest, mis surus hinda üles poole.

USA keskpank teatas kolmapäeval, et tänavu nad intresse langetada ei plaani, küll aga võidakse seda teha juba 2020. aastal. Samas toetas 2019. aasta intressilangetust 10st rahapoliitikust lausa 8, 2020. aasta osas oli konsensus lihtsalt suurem. See pani dollari kiiresti kukkuma, mis toetas omakorda tooraineid.

Tööstusmetallid annavad praegu märku, et tõus võib jätkuda, aga häid uudiseid on juurde vaja, ütles konsultatsioonifirma T-Commodity partner Gianclaudio Torlizzi. “Ma olen jätkuvalt ettevaatlik, vähemalt seni, kuni metallid püsivad 200 päeva libisevast keskmisest madalamal,” ütles Torlizzi.

Vase hind tõusis nädalaga kokku 2,3 protsenti, 5987 dollarini tonnist.

Nikkel ületas 200 päeva libiseva keskmise

Nikkel oli ainuke metall, mis 200 päeva libiseva keskmise ületas. Tehnilist analüüsi silmas pidades on tähtsa indikaatoriga – kui hind tõuseb sellest kõrgemale, viitab see pikaajalisele tõusutrendile. Kui madalamale, siis on pikaajalise langustrendi tõenäosus suurem.

“Meil on vaja veel häid uudiseid. Jätkuvalt on vaja näha, et Hiina majandus on tõesti aeglustumise lõpetanud ja taastub,” ütles Torlizzi.

Nikli hind tõusis nädalaga kokku 3,5 protsenti, 12 360 dollarini.

Kulla hind tõusis ligi kuue aasta tippu

Kulla hind tõusid peaaegu kuue aasta kõrgeima tasemeni, sest Föderaalreserv näitas valmisolekut intresse tänavu langetada, vahendab Reuters.

Spotkulla hind tõusis nädalaga kokku 2 protsenti, 1385 dollarini untsist. Vahepeal puudus hind ka 1392 dollari taset – viimati kauples kuld nii kõrgel 2013. aasta septembris.

“Kõige enam mõjutas turgu ootuste muutumine,” ütles investeerimisfirma GraniteSharesi uuringute juht Ryan Giannotto. “Ootused olid väga suured ning Föderaalreservil oli surve peal.”

Madalamad intressimäärad vähendavad kulda investeerimise alternatiivkulu ning survestavad dollarit. See muudab teiste valuutade kasutajate jaoks kulla odavamaks.

Föderaalreserv andis kolmapäeval märku, et võib intressimäärasid langetama hakata juba juulis.

Rauamaak tõusis uue rekordini

Rauamaagi hinnad tõusid neljapäeval kõigi aegade rekordini, sest Rio Tinto langetas oma müügiprognoose, mille tõttu eeldati, et pakkumine võib ka edaspidi kitsas püsida, vahendab Reuters.

Kaevandusfirma Rio Tinto alandas Austraalia Pilbara toodangu müügiprognoose juba kolmandat korda, mille põhjuseks on tegevusega seotud probleemid.

Kõige aktiivsemalt kaubeldava rauamaagi futuur kallines neljapäeval Daliani futuuribörsil 3,9 protsenti, 121 dollarini tonnist. ‘

Erinevad rauamaagi hinnad. Allikas: Refinitiv Eikon.

Nafta hakkas kiiresti kallinema

Nafta hind hakkas nädala lõpus kiiresti tõusma, sest Iraan tulistas alla USA sõjaväedrooni, mis tekitas geopoliitilisi pingeid. Samuti mõjutas naftat ka Föderaalreservi eilne teadaanne, et tänavu ollakse valmis intresse langetama, vahendab Reuters.

“Siin on mängus mitmed erinevad sündmused. Tulemas on rahapoliitika lõdvendamine, mis survestab dollarit ja paneb toorainete hinnad tõusma. Iraaniga on aga pinged kasvanud,” ütles Again Capital Managementi partner John Kilduff.

Brenti toornafta kallines nädalaga 4,8 protsenti, WTI lisas aga lausa 9,2 protsenti. Kummagi barrel kauples neljapäeva õhtuks vastavalt 64,26 ja 56,96 dollari juures.

Rotterdam 95 bensiini hind langes nädalaga aga 2,7 protsenti, 596 dollarini tonnist. Diislikütuse hind tõusis 3,6 protsenti ja kerge kütteõli lisas 4 protsenti. Maagaas odavnes 0,5 protsenti.

Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Harro PuusildTööstusuudised.ee juhtTel: 519 355 24
Toomas KeltTööstusuudiste toimetajaTel: 50 72 816
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077