Autor: Mait Kraun • 4. jaanuar 2019
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Börs: kaubanduskõnelused turgutavad metalle; rauamaak tõusis tippu

Metall
Foto: Pixabay
Nädala börsiuudised: kaubanduskõneluste restart turgutab vaske ja teisi metalle; rauamaak tõusis kahe kuu tippu; naftahinnad taastusid, bensiini- ja diislikütus kallinesid.

• Vase hind langes neljapäeval 18 kuu madalpunkti, aga hakkas siis taastuma, sest Hiina ja USA alustasid uuesti kaubanduskõnelustega.

• Kaubanduskõnelused aitasid kergitada ka teisi metalle, nii alumiinium kui ka nikkel kallinesid enam kui 3 protsenti.

• Rauamaagi hind tõusis kahe kuu tippu, sest Hiina terasetootjad hakkavad oma varusid täiendama.

• Naftahinnad taastusid, sest varud näitasid vähenemist ning Hiina ja USA kaubanduskõnelused edenevad. Kütuste hinnad odavnesid.

Vase hind langes 18 kuu madalpunkti

Vase hind saavutas neljapäeval 18 kuu madalaima taseme, aga hakkas reedel kiiresti tõusma, sest Hiina kärpis pankade reservmäära nõudeid ning teatas, et Ühendriikidega hakatakse kaubanduse osas pidama uuesti läbirääkimisi.

Need sammud tekitasid optimismi, et maailma suurim toorainete tarbija suudab majanduse kiire aeglustumise ära hoida. See aitas ka teistel tööstusmetallide kallineda ning aitas aktsiaturud Hiinas ja Euroopas tõusule.

Vase hind tõusis reedel 2,5 protsenti ning jõudis 5876 dollarini tonnist. Tõsi, nädala lõikes langes metall siiski 2,4 protsenti, sest Apple vähendas Hiina müügiprognoose, mille järel hakati spekuleerima, et Hiina majandus võib olla kiiresti jahenemas. 2018. aastal langesid vasehinnad 18 protsenti.

“Hiina otsus reservmäära nõudeid lõdvendada on aidanud langustrendi ümber pöörata,” ütles Societe Generale analüütik Robin Bhar. “Kõik see võib järgmisel nädalal sõltuvalt kaubandusläbirääkimistest muutuda. Kui pinged teravnevad, siis saab tõus olema lühiajaline.”

Sellegi poolest prognoosib Bhar, et tööstusmetallide hinnad tõusevad tänavu 5-10 protsenti, sest pakkumise ja nõudluse olukord kitseneb.

Metallivarud kümnendi madalaimal tasemel

Vase, tsingi, alumiiniumi ja plii varud on langenud Londoni metallibörsi ladudes ligi kümnendi madalaima tasemeni. Tina varud on peaaegu rekordiliselt madalad ning nikli varud olid nii väiksed viimati viis aastat tagasi.

Tänu varude langusele ning kaubanduskõnelustele on ka teised metallid kallinenud. Tina lisas 1,4 protsenti ja alumiinium kallines 3,6 protsenti. Kummagi tonn maksis reedeks vastavalt 19 575 ja 1932 dollarit. Nikkel lisas 3,8 protsenti ja lõpetas nädala 11 090 dollaril.

Kehvemini läks tsingil, mille hind langes 2,7 protsenti, 2447 dollarini tonnist.

Rauamaak tõusis kahe kuu tippu

Rauamaagi hinnad tõusid Hiinas viimase kahe kuu tippu, sest terasfutuurid kallinesid. Turud ootavad, et terasetootjad hakkavad oma varusid täiendama, vahendab Reuters.

Ka rauamaagile andis positiivse tõuke USA ja Hiina kaubanduskõneluste taaskäivitamine. Kaubandustüli mõjutab praegu mõlema riigi majandust negatiivselt.

Enimkaubeldud rauamaagi futuur tõusis Daliani toorainete börsil reedel 3,3 protsenti, 511 jüaanini (74,4 dollarit) – see on kõrgeim tase alates 30. oktoobrist.

“Meie analüüs näitab, et terasetootjate rauamaagi varud on vähenenud. Nad otsivad viise, kuidas varusid suurendada,” ütles andmefirma Tivlon Technologiesi analüütik Darren Toh.

Qingdao sadama rauamaagi hind tõusis nädalaga 1protsendi, 73 dollarini tonnist. Viimase kuu jooksul on hinnad võtnud suuna üles.

Nafta hind taastus võimsalt

Nafta hind oli sellel nädalal tõusuteel, sest Hiina teatas, et peab USAga tariifide osas läbirääkimisi ning Hiina teenuste sektor oli detsembris laienemas. Tuga pakkusid ka märgid madalamast naftapakkumisest, vahendab Reuters.

OPEC vähendas detsembris tootmist ning Ameerika Petrooleumi Instituut teatas, et riigi naftavarud vähenesid 4,5 miljoni barreli võrra.

Brenti toornafta kallines nädalaga 8,3 protsenti ja WTI lisas 5,8 protsenti. Kummagi barrel maksis nädala lõpuks vastavalt 57,2 ja 48,1 dollarit.

Rotterdamis kaubeldava 95 bensiini hind tõusis 7,1 protsenti, 484,3 dollarini tonnist. Diislikütus kallines 6,2 protsenti ja kütteõli lisas 6,9 protsenti. Kummagi tonn maksab vastavalt 543 ja 528 dollarit. USAs kaubeldava maagaasi hind tõusis 4,8 protsenti, 3,20 dollarini.

Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Harro PuusildTööstusuudised.ee juhtTel: 519 355 24
Toomas KeltTööstusuudiste toimetajaTel: 50 72 816
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077