5. juuni 2014
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Mis on tellimuspõhine tootmine

Columbus Eesti ASi konsultant Andres Ploom annab ülevaate tellimuspõhise tootmise olemusest ja eripäradest.

 

Tellimuspõhine tootmine ei ole süsteem omaette, vaid tootmise laad, kus ettevõte pakub võimaluse tellida tooteid vastavalt kliendi soovidele või vajadustele. See tähendab, et iga toode on kliendi nägu – erinevad materjalid, viimistlus ja värv või mõõdud. Kõige lihtsamad näited elust on näiteks autod, rätsepaülikonnad, maja katused jm.

Tavaliselt algatab tootmise kliendi tellimus, kus on kirjeldatud, millist toodet klient tellib, mis materjale on selleks vaja jne. Sõltuvalt tootest on ka kirjeldatud, millise tehnoloogiaga toota ning mis koguses. Seejärel lähevad käiku tavalised protsessid - kontrollitakse tellimuseks vajalike materjalide olemasolu, vajadusel tehakse tellimus. Siis lisatakse tellimus tootmisplaani, sõltuvalt sellest, millal on vajalik materjal ning tootmisressurss käepärast.

Võrreldes masstootmisega iseloomustab tellimuspõhist tootmist tellimuste väikesed kogused ning tootmist läbivate toodete erinevus üksteisest.

Masstootmises tagab tootmisefektiivsuse identsete toodete suur järjestikkune tootmismaht. Materjalivajadus on pikalt ette teada, mis hõlbustab laoseisude planeerimist. Puudub vajadus masinate sagedaste seadistamiste järele. Töölised teostavad samu liigutusi pika aja vältel, jättes neile vähe võimalusi teha töö ajal midagi muud – koheselt on näha, kui päevas valmima pidanud toodete kogus ei vasta ootustele.

Tellimuspõhises tootmises ei ole aga valmivad tooted identsed. Müügiprognoosis saame toetuda küll eelmistele perioodidele ja kogemustele rahavoo osas, kuid toodete lõikes on prognoos määramatu, kuna tellimused on unikaalsed ja ei kordu. Sagedased muutused toodetes tingivad vajaduse masinate sagedase ümberseadistamise järele, mis sõltuvalt masinast võivad olla väga ajamahukad. Töölised teevad tootmisoperatsioonide vahel teisi tegevusi – materjalide transport, valminud toodete transport järgmisesse operatsiooni, masinate seadistus ning seadistuste kontroll jne.

Tellimuspõhise tootmise väljakutsed tootmise efektiivsuse saavutamisel:

-Materjalide laokoguse prognoosimine ja optimeerimine;-Tootmisprotsesside optimeerimine.

Kui suur materjalide valik ja kogus laos võimaldab klientidele pakkuda lühemat tarneaega, siis ettevõtte suured laovarud on üks raiskamistest. Laoala on täis materjale, mida koheselt ei vajata ning mis võivad jääda sinna pikemaks ajaks. Aeg-ajalt on vaja materjale, mis asuvad ülemise riiuli tagumises nurgas või on kaubad lihtsalt ees ning laotöölised peavad vajaliku kaubani jõudmiseks kõik ringi “lappama”. Ning lõpuks ei teenigi laos olev materjal ettevõttele kasumit.

Kliendile tähendab tellimuspõhine tootmine seda, et tal on võimalik tellida just omale sobiv toode, kuid sealjuures tuleb arvestada võimalusega, et tarneajad on pikad või lükkuvad oodatust kaugemale.

Kui ettevõttel on tunne, et oma igapäevaste tegevustega on saavutatud efektiivsuse maksimum ning minna ei ole enam kuskile, tuleb võtta kasutusele metoodikad, mis iseenesest sisaldavad endas üsna lihtsait põhitõdesid.

Lean süsteemi (mis on ettevõtte mõtteviis ja käitumislaad, kus kliendile pakutakse maksimaalset väärtust, minimaalse raiskamisega) valikus on head metoodikad, mille juurutamine ettevõttes ei pruugi tähendada suuri investeeringuid, kuid nende mõju tootmisprotsessi efektiivsusele on märgatav. Alustades raiskamise tuvastamisega tootmises (Waste), jätkates 5S ja SMED metoodikatega, on võimalik efektiivsust parandada.

• Raiskamise tuvastamine ettevõttes on suur väljakutse, sest igasugune tegevus, mis tootele väärtust ei lisa, on raiskamine. Seega see on üks oluline osa äriprotsesside korrastamisel ning operatsiooni teostamisele alternatiivide, vähem raiskavamate operatsioonide, leidmisel.

• 5S metoodika käsitleb endas viite tegevust ettevõtte korrastamiseks: sorteeri, sea korda, sära, standardiseeri ja säilita. Sorteeri – tuvasta ebavajalik; sea korda – ebavajalik minema ja korrasta vajalikud vahendid; sära – puhasta tootmine; standardiseeri – loo süsteem tootmise korrastamiseks; säilita – loo õhkkond tootmise korras hoidmiseks.• SMED (Single Minute Exchange of Die) tähendab tootmises kiiret tehnoloogia vahetust. Metoodika nimes on küll sõna „valuvorm“ (die), kuid selle põhimõtted on rakendatavad kõikjal, kus minnes ühe toote tootmiselt üle teisele on vajalik teha masina seadistusi. Metoodika eesmärgiks on viia seadistus läbi vähem kui 10 minutiga. Mida rohkem ja kiiremini suudab ettevõte muuta töökeskuses tehnoloogiaid, seda mitmekesisem saab olla selle toodetevalik, mis tähendab, et ettevõte suudab toime tulla kiiresti muutuva nõudlusega. Igalpool ei ole võimalik seadistusi alla 10 minuti teha, kuid kahtlemata on võimalik seadistusaegasid lühendada.

Metoodikatest veelgi olulisem on ettevõtte soov ja valmidus hakata viima läbi muudatusi, mitte ainult tootmise protsessides, vaid ka inimeste mõttelaadis. Oluline on mõista, et ettevõttes esineb raiskamist ning igaüks saab kaasa lüüa parendustegevustes. Loomulikult tuleb silmas pidada, et muudatused ei toimu üle öö, kuid iga väike samm on samm õiges suunas.

Kokkuvõtvalt:

-Tellimuspõhine tootmine toob kaasa määramatuse tuleviku ees ning tootmisplaani koostamine on oma mitmekesisuses keeruline.-Klient võidab tellimust koostades sellest, et saab tellida endale vajaliku või sobiva toote, kuid samas peab arvestama võimaliku pikema tarneajaga või tarneaja edasilükkumisega.-Tellimuspõhine tootmine esitab väljakutse ettevõtte võimele reageerida muudatustega tellimuste ja tellitud koguste erisuses.-Selleks, et olla konkurentsivõimeline, peab ettevõte optimeerima protsesse, et tagada stabiilsem toote voog läbi tootmisprotsesside.-Efektiivsuse tõstmiseks tuleb ettevõttel tuvastada ja kõrvaldada raiskamised tootmises. Selleks on abi metoodikatest mis hõlbustavad näha raiskamist (Muda), korrastada protsesse 5S, teha võimalikuks kiired muudatused tootmises SMED.-Ning mis kõige tähtsam – ettevõtte oma inimeste kaasamineparendustegevustesse (seal hulgas ka tootmise tööliste, kes tegelikult operatsioone teostavad), meeskonnatöö soodustamine ning juhtkonna toetus jätkuvate parendustegevuste läbiviimiseks.

Kommentaar:

AS Toode, juhatuse liige Mati Kitt

 „AS Toode on rohkem kui 20-aastase töökogemusega ettevõte, kelle tegevusvaldkonnaks on kõik katustega seonduv. Kõik meie tööd on hetkel tellimuspõhised. Tellimuspõhise tootmise puhul on suhtlus kliendiga väga tihe. Siiani on meie klientide tagasiside olnud väga hea, kuna tellimuspõhine tootmine annab võimaluse kõigil klientidel soovitud lahendusi saavutada.  Just selliste valdkondade puhul nagu katusetööd jm, tuleb selliselt tootmise eelis selgelt välja.“

Autor: Marge Männistu 

Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Harro PuusildTööstusuudised.ee juhtTel: 519 355 24
Toomas KeltTööstusuudiste toimetajaTel: 50 72 816
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077