Autor: Tööstusuudised.ee • 10. juuni 2024

Eksperdid: väliskaubanduse aprillinumbrid on hea uudis

Pankade ekspertide hinnangul on meie ekspordi kasv aprillis rõõmustav, kuid ühe kuu andmetel veel pikaajalisi prognoose teha ei saa.
Raul Eamets
Foto: Bigbank

Väliskaubanduse värsked andmed kinnitavad, et optimismiks on põhjust, kirjutab oma kommentaaris Bigbank’i peaökonomist Raul Eamets.

Värskelt avaldatud väliskaubandusstatistika kinnitas seda, mida tööturu andmed on juba varem kinnitanud. Aprillist hakkas vähenema registreeritud töötute arv ja see oli esimene indikatsioon, et võib olla on majanduses põhi kätte saadud. Eesti majandust veab väliskaubandus ehk me oleme kokkuvõttes seda jõukamad, mida rohkem me suudame oma toodangut välismaale müüa. Meie majandus ja rahvaarv on nii väikesed, et ainult sisetarbimisega me majanduskasvu käima ei tõmba ning kasvule ei vea.

Statistikaameti andmetel kasvas 2024. aasta aprillis kaupade eksport eelneva aasta sama perioodiga võrreldes 3% ja import 6%. Kaupu eksporditi jooksevhindades üle 1,5 miljardi ja imporditi rohkem kui 1,8 miljardi euro väärtuses. Kaubavahetuse puudujääk oli 305 miljonit eurot, mis on 65 miljoni võrra suurem kui aasta varem.

Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Harro PuusildTööstusuudised.ee juhtTel: 519 355 24
Toomas KeltTööstusuudiste toimetajaTel: 50 72 816
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077