Autor: Tõnu Mertsina • 9. juuni 2023

Välisnõudlus lähiajal veel paranemist ei näita

Kui Eestist eksporditud kaupade väärtus vähenes aprillis 4%, siis Eesti päritolu kaupade ekspordi langus oli isegi 7%, kirjutab Swedbanki peaökonomist Tõnu Mertsina värskes majanduskommentaaris. Eesti päritolu kaupade eksport on vähenenud järjest juba alates möödunud aasta novembrist. Selle aasta esimese nelja kuuga on eksport vähenenud jooksevhindades 9%.
Tõnu Mertsina
Foto: Swedbank

Kaupade lõikes mõjutasid aprillis Eesti päritolu kaupade eksporti kõige enam puittoodete, mineraalsete õlide, mobiilisideseadmete, keemiatööstustoodete ja mööbli väljaveo vähenemine. Selle aasta esimese nelja kuuga tuli suurem osa koguekspordi langusest mineraalsetest õlidest, kuid suure mõjuga oli ka mobiilisideseadmete väljaveo vähenemine. Esialgsetel andmetel näitas mineraalsete kütuste eksport aprillis püsivhindades küll kasvu, kuid paljuski eelmise aasta aprilli madalama võrdlusbaasi tõttu. Aasta esimese nelja kuuga on selle kaubagrupi väljaveo mahu vähenemise olnud suur.

Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Harro PuusildTööstusuudised.ee juhtTel: 519 355 24
Toomas KeltTööstusuudiste toimetajaTel: 50 72 816
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077