4. september 2017
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Edukaim toidutootja: 2016 oli positiivselt omapärane ja põnev

Lunden Food pidi mullu hakkama saama palju pisemate lao- ja tootmispindadega kui tegelikult vaja olnuks.
Foto: Eiko Kink
Toidutootjate TOPi võitja, Soome kaubanduskettidele ja Läänemere reisilaevadele toodangut müüv Lunden Food OÜ peab möödunud aastat positiivseks nii tänu headele tulemustele kui ka uute klientide lisandumisele.

Ettevõtte eelmise majandusaasta käive oli 17,52 miljonit eurot ehk üle nelja miljoni euro rohkem kui 2015. aastal.

“2016. aasta oli positiivselt omapärane ning põnev aeg valmistoidutootjatele. Järjest on lisandunud meie valikusse uued tooterühmad nagu etnilised toidud ja sushi’d, mille on nii Eestis kui ka Soomes õnnestunud kanda kinnitada,” räägib Lunden Food OÜ juhatuse liige Ülo Rekkaro.

Ta lisab, et üle hakatakse saama ka arvamusest, et külmutatud asjad on tingimata halvad, vaid vastupidiselt on hakatud aru saama õigesti külmutatud toodete kasulikkusest.

 

 

Lunden Food OÜ

Toodab erinevaid jahutatud ja külmutatud valmistoite nagu võileivad, salatid, sushi, magustoidudAlustas tootmist 2007. aastal Lunden Tootmine OÜ nime allOmanik Oy Lunden Foods AbEkspordib 76% toodangust, peamiseks turuks on Soome kaubandusketid ja reisilaevad Läänemerel. Oluliselt kasvas toodete müük HoReCa sektorile välisturul. Eestis on suurimaks kliendiks Circle K Eesti AS bensiinijaamad.Töötajaid 320

Täispika toidutootjate TOPiga saad tutvuda siin.

Ka tänavu oodatakse korralikku kasvu

Kui mullu kerkis Lunden Foodi käive 27%, siis samalaadset tõusu oodatakse ka tänavu. Käibe osas jäävad tulemused ettevõttel aga tõenäoliselt nõrgemaks, kuna selle aasta investeeringud haukavad oma osa. “Saime mais valmis uue tootmishoone, mis suurendas meie senist 3600 ruutmeetri suurust tootmispinda üle poole ehk lisandus 4000 ruutmeetrit pinda. See tähendab omakorda topeltkulusid, sest paraku, eks tootmine olegi programmeeritud tegema kulusid, mitte aga tulusid,” muigab Rekkaro. 

“Mullu elasime sisuliselt pool aastat nii-öelda võlgu ehk pidime hakkama saama palju pisemate lao- ja tootmispindadega, kui vajalik oli. Efektiivsus tuli kindlasti parem, aga inimesi ei saa niimoodi kitsastes oludes lõpmatuseni tampida,” lisab ta.

Plaanis käsitööd vähendada

Eelmisel aastal töötas ettevõttes keskmiselt 218 põhikohaga töötajat, nüüd on töötajaid 320. “Võib öelda, et oluliselt on kasvanud surve palgatõusule ja halvenenud kvalifitseeritud tööjõu kättesaadavus. Inimesi pole piisavalt ning aina raskem on leida tublisid töötajaid ning neid hoida. Praegu on väärtus inimestel, kes tahavad tööd teha ja areneda,” räägib Rekkaro, lisades, et sel aastal on planeeritud suurendada oluliselt mahtusid Soome turul ja alustada toodete eksporti kahel uuel välisturul. 

Samuti jätkub suund investeerida ettevõtte tehnoloogia uuendamisse – 2017. aastal planeeritud investeeringuid tootmisseadmetesse on 900 000 eurot ning sellest suur osa on suunatud töö optimeerimisele ning käsitöö vähendamisele.

Autor: Gerli Ramler, kaasautor

Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Harro PuusildTööstusuudised.ee juhtTel: 519 355 24
Toomas KeltTööstusuudiste toimetajaTel: 50 72 816
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077