Autor: Tööstusuudised.ee • 12. märts 2024

Tartu Ülikooli teadlased rajavad teed tööstus 5.0-le

Tartu Ülikooli robootika kaasprofessori Karl Kruusamäe juhitav töörühm arendab järgmise nelja aasta jooksul Ida-Virumaal tootmist hõlbustavaid andmepõhiseid meetodeid, lähtudes tööstussektori vajadusest. Samuti veab töörühm eest robootika õppe- ja teadustöövõimaluste loomist Narva kolledžis.
Roboteid on erinevaid, kuid kõigi nende kasutamise aluseks on kvaliteetsed andmed.
Foto: Teve Rajamets/Tartu Ülikool

Maailmas on tänapäeval laialdaselt levinud tootmisprotsesside intelligentsele automatiseerimisele keskendunud tootmismudel tööstus 4.0. Lisaks kasutatakse üha rohkem juba uut mudelit tööstus 5.0, mille keskmes on inimese ja masina koostöö: ühendatakse inimese loovus ja masina täpsus. Mõlema tootmismudeli aluseks on kvaliteetsed ja targalt kogutud andmed ning nende kasutamine tootmisettevõtetes. Seepärast on oluline luua tingimused ja tehnilised lahendused andmete kogumiseks, töötlemiseks ja valideerimiseks tootmispõhistes digitehnoloogilistes rakendustes, nagu paindlik tootmine ja inimese-roboti koostöö.

Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Harro PuusildTööstusuudised.ee juhtTel: 519 355 24
Toomas KeltTööstusuudiste toimetajaTel: 50 72 816
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077