Autor: Tööstusuudised.ee • 13. veebruar 2024

Kandidaadid teada! Aasta tehas 2024 tiitlit asub püüdma 7 tehast

Äripäeva ja Tööstusuudiste konkursile "Aasta tehas 2024" esitasid oma kandidatuuri kokku seitse tööstusettevõtet. Võitja selgub 14. märtsil konverentsi ja messi "Tark tööstus 2024" õhtusel üritusel.

Äripäeva ja Tööstusuudised.ee aasta tehase konkurss toimub tänavu kolmandat korda. Osalemiseks tuli ettevõtetel täita spetsiaalne ankeet, mida hindab konkursi žürii, kuhu kuuluvad Lean Digitali partner Aleksandr Miina, Saksa Automaatika juht Ats Alupere, Tallinna Tehnikaülikooli mehaanika ja tööstustehnika instituudi professor Tauno Otto ning Leanesti juht Marko Saviauk.

Kokku laekus žüriile hindamiseks 7 ankeeti, millele lisaks tuleb kandidaatidel arvestada ka žürii külaskäiguga tehasesse. Otsus kujundatakse ankeetide ja külaskäikudel kogutud info põhjal. Külastused toimuvad veebruari keskel.

Aasta tehas 2024 kuulutatakse välja 14. märtsi õhtul konverentsi ja messi "Tark tööstus 2024" õhtusel üritusel. Esimest korda kuulutatakse välja ka “Vastutustundlik ettevõte 2024”.

Aasta tehase liikumist toetavad Lean Digital, Leanest, Saksa Automaatika ja Eesti Gaas.

Aasta tehas 2024 seitse kandidaati:

Promens AS

Auto- ja elektroonikatööstusele erinevaid plastdetaile ja toidutööstusele pakkelahendusi valmistav Promens on läbi oma ajaloo kohanenud erinevate muutustega, ettevõte on kasumlik ja edukas. „Meie igapäeva tegevuses on juurutatud palju Lean-põhimõtteid ning parendamine ja automatiseerimine on osa meie DNA-st,“ kirjutab ettevõte konkursile saadetud ankeedis.

Ettevõte lisab, et nende personaalsed digilahendused ja suurandmete kasutus on väga heal tasemel ning see on hinnatud ka töötajate poolt. Ettevõtte edasiste plaanide hulgast leiab aga ISO-standardi seritfitseerimise ja uue majandustarkvara juurutuse, lisaks soovitakse tegeleda logistikakulude vähendamisega ja mitmete teiste säästlikkusele suunatud projektidega.

Saku Õlletehase AS

Ettevõte kirjutab konkursile saadetud ankeedis, et keskkonnahoid ja loodusressursside säästlik kasutamine on osa nende igapäevasest tööelust. „Carlsberg Grupi liikmena oleme alates 2017. aastast jätkusuutliku arengu vallas tegutsenud eesmärgistatult ja koos selgete mõõdikutega. Meie eesmärk on hoolida meid ümbritsevast keskkonnast ja meie inimestest ning olla seeläbi teenäitajaks nii teistele Eesti ettevõtetele,“ selgitab õlletehas.

Saku Õlletehas on oma energiatarbimise efektiivistamisega tegelenud juba aastaid. Alates 2015. aastast kasutab joogitootja taastuvelektrit, 2022. aastal paigaldati tehase katusele Eesti suurim tööstushoone katusele rajatud päikesejaam. Saku Õlletehas käivitas eelmisel aastal ka täiendava energiatõhususe projekti, mida kaasrahastatakse Keskkonnainvesteeringute Keskuse keskkonnaprogrammist. Ühtlasi paigaldati tehasesse seade, mis kogub kokku käärimisel tekkiva süsihappegaasi ja suunab selle ringmajanduse põhimõtteid järgides uuesti tootmisse. Süsihappegaasi kokku kogumise ja taaskasutamise süsteem võimaldab meil toota ca 65% pruulimisel vajaminevast CO2-st.

Tammer OÜ

Metallitööstus Tammer kirjutab, et kuulub selliste tööstusettevõtete hulka, mis suudab 29 aastat vana ettevõtet pidevalt moderniseerida ning püsivalt läbi ajaloo kasvada. Seejuures pn ettevõte stabiilne ning suudab ära teenindada turu järjest kasvavad nõudmised ja vajadused. Tammer ettevõttena on läbi aegade investeerinud toodetesse, digitaalsetesse ning protsessilistesse lahendustesse konstantselt üle 5% aastas. Arendustegevustes on tegevad ca 14 täiskohaga inimest igapäevaselt. Meie suurimaks väärtuseks on meie oma inimesed: usume, et igaühe panus on oluline ettevõtte jätkusuutlikuks arenguks ning hoolime, motiveerime ja kaasame. Meie moto ei ole olnud reklaamida Tööstus 4.0 kui eraldiseisvat tegevuste jada, vaid leiame, et see on meie igapäevase töö parenduste loomulik tegevus ning Tammeri kui ettevõtte jätkusuutlikuse alus.

ElectroAir OÜ

Erinevate kõrgtehnoloogiliste toodete - elektrimootorid, generaatorid, trafod - tootja ElectroAir kirjutab ankeedis, et ettevõtte tooted on nüüdseks jõudnud enam kui 100 riiki. Ettevõte on tuntud näiteks rahvusvahelisel lennundusturul ja tänu sellele tutvustab ettevõte maailmale ka Eestit.

ElectroAir kasutab ka Lean-lahendusi ning on juurutanud näiteks Kaizenit ja 5S-i. Kaizeni juurutamisse on kaasatud enamik ettevõtte töötajatest. Seejuures püütakse pidevalt tegeleda standardiseerimisega, hoida kõrget kvaliteeti ja parendada tootmist. Ettevõte kasutab igapäevases töös pilvelahendusi, hoiab fookuses suurandmete kasutust ja pöörab suurt tähelepanu ka küberturvalisusele.

Inission Tallinn OÜ

Metalli- ja elektroonikatööstuse Inission Tallinn OÜ strateegiline eesmärk on järgida targa tööstuse põhimõtteid ja keskenduda automatiseerimisele ning protsesside tõhustamisele. Kogu grupi strateegia keskendub innovatsioonile ja tipptasemel tootmisele, mis võimaldab meil sammu pidada klientide vajaduste kasvuga ning pakkuda neile paindlikke lahendusi, kirjutab ettevõte konkursile saadetud ankeedis. 2023. aastal tegi Inission Tallinn olulise investeeringu Lagedi mehaanikatehase arendamiseks, et suurendada lehtmetalltoodete tootmisvõimekust.

Kahe miljoni euro suurune investeering kasvatab tehase võimekust enam kui 20% ning selle raames soetati ka uusi seadmeid. „Investeeringuga kasvatame uue tehnoloogia toel tehase tootmisvõimekust, laiendame tooteportfelli ning kindlustame ettevõtte jätkusuutliku kasvamise,“ märgib ettevõte ja lisab, et tõi esimesena Eestisse omataolise kombilaseri ja painutusroboti, mis muudavad tööprotsessid oluliselt kiiremaks ja efektiivsemaks. Uued masinad on juba uue põlvkonna tehisintellekti tehnoloogiaga.

AS Harju Elekter

Erinevaid elektrijaotusseadmeid valmistav Harju Elekter AS ühendas 2022. aastal juriidiliselt kaks Keilas asuvat tehast (Elektrotehnika ja Teletehnika). 2023. aastal käivitas ettevõte mitmed reformid, millest suur osa tugines Lean-metoodikate rakendamisele. Ettevõte on investeerinud nii tehnoloogiasse kui oma meeskonda.

Ettevõte selgitab, et nende eesmärk on luua usaldusväärseid ja tulevikukindlaid elektrienergia jaotuslahendusi. Harju Elektri tunnuslause Electrifying Tomorrow kirjeldab hästi seda, et toodete turule toomisel arvestatakse ka homsetearvestame mitte üksnes tänase, vaid ka homsete vajadustega. Jätkusuutlikkuse teekonnal toetab ettevõtet kontserni tugev strateegia ja möödunud aastal läbitud roheteekaardi audit.

Harju Elekter Eesti on piirkonna üks suurimaid tööandjaid, mis ei keskendu üksnes tehnoloogiale, vaid panustab tugevalt ka inimestesse - nii tööperesse kui ka noorte inseneride järelkasvu. „Oleme pühendunud, et arendada väga heal tasemel tootmisettevõtet, mitte ainult Eesti, vaid kogu Euroopa mõistes.“

E-Piim Tootmine AS

Aastaid kavandamist, projekteerimist, ehitus- ja installatsioonitöid tõid E-Piimale eelmisel aastal esimese tulemuse: uuest Paide juustutööstusest tuli augustis välja esimene partii juustu. Ettevõte kirjutab konkursile saadetud ankeedis, et uus juustutööstus on tehnoloogia ja tehnika viimane sõna.

Tehases on juurutatud mitmeid digilahendusi. Näiteks on digitaliseeritud ostuarveid ning kasutusele võetud pakendamise ja laojuhtimise lahendused. Ettevõte pöörab tähelepanu suurandmete kasutamisele ja hoiab fookuses küberturvalisust, samuti iseloomustavad ettevõtet sellised märksõnad nagu asjade internet, machine-to-machine-suhtlus ja pilvelahendused. Tehases on kasutusel ka mitmed tööstusrobotid.

Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Harro PuusildTööstusuudised.ee juhtTel: 519 355 24
Toomas KeltTööstusuudiste toimetajaTel: 50 72 816
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077