Autor: Toomas Kelt, Sigrid Kõiv • 28. september 2023

Puidutööstuse käibelanguse TOP: milliste ettevõtete käive langes?

Eesti puidutööstuste koondkäive on kukkunud kuni kolmandiku, selgub Äripäeva Infopanga puidutööstuse aastaraportist. Toome lugejateni suuremad käibekaotajad.
Stora Enso, mis sulgeb selle aasta lõpus Näpi saeveski, on käibelanguse TOPis järeltöötlejate seas teisel kohal.
Foto: Meelis Meilbaum

Raportis on puidutööstus jaotatud kaheks – emastöötlejad ehk siis ettevõtted, mis toodavad oma tooteid otse toormaterjalist ehk palkidest ja järeltöötlejad ehk ettevõtted, mille tooraineks on esmatöötlejate toodang ning valmivad lõpptooted. Praktikas esineb muidugi ka neid puidutööstusi, mis on nn „segatüüpi.“

Täismahus Äripäeva Infopanga puidutööstuse konkurentsiraporti leiad SIIT.

Puidutööstuste majandustulemustest selgub, et nii esma- kui järeltöötlejate koondkäibed on langenud. Käesoleva aasta teise kvartali esmatöötlejate käive oli 114 miljonit eurot ja see kahanes aasta varasemaga võrreldes 33%. Valdav osa aastasest kahanemisest tuli eelmise aasta kolmandast kvartalist, mil käive kahanes teise kvartali tulemusega võrreldes 34%. Kuigi neljanda kvartali käive kasvas kolmanda omaga võrreldes 6%, on tänavu esimese ja teise kvartali käive samuti kahanev. Siiski tuleb kvartaalsete käivete juures arvestada ka sektori teatavad hooajalise iseloomuga. Valdkonnas on 200 ettevõtet, neist 199 ületavad 100 000-eurost käibepiiri.

Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Harro PuusildTööstusuudised.ee juhtTel: 519 355 24
Toomas KeltTööstusuudiste toimetajaTel: 50 72 816
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077