Autor: Kristjan Pruul • 25. juuli 2023

Kliimakriis teeb suhkru kalliks: hinnaprognoos maitseb mõrult

Põud, viirused, El Niño: suhkru hinna tõusuks põhjuseid jagub ning hinnaralli võib kaasa tuua ebameeldivusi kogu toidusektorile, kirjutab Äripäev.
Möödunud aastal ei saanud Saksamaal suhkrupeedi koristusega kuidagi rahule jääda.
Foto: DPA/Scanpix

Suhkru hind lööb rekordeid: kui veel aasta tagasi maksis tonn valget suhkrut Euroopa Liidus veidi rohkem kui 420 euro tonn, siis tänavu on see kasvanud 80 protsenti, 814 euroni tonni eest, selgub Euroopa Komisjoni turuülevaatest.

Bloombergi andmetel võidakse praegu sügiseseks koristushooajaks sõlmitavate lepingute pealt küsida isegi neljakohalist hinda.

Suhkru hind mõjutab kogu toiduainetööstust ning varude nappus võib tähendada, et väiksematel magusatootjatel võib päris raske hakata.

„Suhkru hinda Euroopa Liidus on mõjutanud koroonakriis, tootmissisendite hinnatõus, sõda Ukrainas ja ebasoodsad ilmastikutingimused,” loetles põllumajandus- ja maaelupoliitika valdkonna peaspetsialist Renata Tsaturjan Äripäevale antud kommentaaris.

Loe pikemalt Äripäevast.

Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Harro PuusildTööstusuudised.ee juhtTel: 519 355 24
Toomas KeltTööstusuudiste toimetajaTel: 50 72 816
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077