Autor: Harro Puusild • 24. märts 2023

James Meads hankejuhtimise digitaliseerimisest: vältige läikiva objekti sündroomi

Enne digitaliseerimist mõelge, mida te digitaalselt hankimiselt soovite, soovitab maikuus Pärnu tarneahelakonverentsil esinev ostu- ja hankejuhtimise digitaliseerimise guru James Meads.
Ostu- ja hankejuhtimise digitaliseerimise entusiast James Meads esineb 25.-26. mail toimuval Pärnu tarneahelakonverentsil 2023.
Foto: Erakogu

Konverentsil ettekandes 5 olulisest tööriistast kõnelev Meads räägib intervjuus, et mõisted "ostmine" ja "hankimine" on tema jaoks alati olnud fundamentaalselt kaks erinevat asja.

Järgnev intervjuu James Meadsiga.

Milline on ostu- ja hankejuhtimise tulevik?

Minu jaoks on terminid "ostmine" ja "hankimine" fundamentaalselt kaks erinevat asja.

Ostmine on midagi, mis on meil alati olnud funktsioonina. See on tehinguline ja operatiivne pool [ostu]tegevusest, mis tavaliselt katab source-to-pay (S2P) funktsioone (tarnija leidmine, läbirääkimine, lepingu sõlmimine ja tasumine - toim). Selle suuna tulevik seisneb paljude kirjalike ja korduvate ülesannete automatiseerimises ja digiteerimises. Protsessiautomatiseerimise ja masinate abil on võimalik neid töölõike teha palju kiiremini ja täpsemini. Selliseid rolle ootab tulevikus ees automatiseerimine ja 5-10 aasta pärast on need rollid kadunud (nendega ei tegele inimene - toim). Inimeste töö saab olema rohkem seotud optimeerimisega, auditeerimisega ja järelevalvega, kuid mitte konkreetselt nende liigutuste tegemisega.

Hankimine on aga see, milleks meie eriala on viimase 20 aasta jooksul arenenud - nimelt tarnijate strateegiline juhtimine, mis hõlmab kulude vähendamist, väärtusloomet ja riskijuhtimist, aga üha enam ka ESG-eesmärke. Hankimises on tulevik aga palju põnevam ja inspireerivam, sest tulevik pakub meile kasutamiseks tehisintellektil ja veebilahendustel põhinevaid koostööd võimaldavaid tööriistu, et luua rohkem lisandväärtust nii ettevõtte juhtimises kui ka allpool. Autonoomne hankimine ja läbirääkimised ning andmete analüüs ja puhastamine on varem tähendanud nädalaid konsultatsioone. Sellised lahendused võimaldavad aga tehnokraatlikust ja protsessipõhisest funktsioonist liikuda edasi rohkem loomingulise ja ettevõtjale omase tegevuse poole.

Milliseid oleksid kolm praktilist sammu, mis aitavad liikuda digitaalsema hankimise poole?

Esiteks, alustage mõtlemist lõpust ja küsige endalt, mida te digitaalselt hankimiselt soovite? Fortune 500 ettevõtete CPO (Chief Procurement Officer – hankejuht eesti keeles - toim) vajadused on 100-miljonilises äris teistsugused. Ärge langege läikiva objekti sündroomi õnge ja alustage väikeste sammudega - näiteks automatiseerige ära mõned PO-d (purchase order - toim) nõudvad või tarnija juurutamise protsessid, seejärel toetuge nendele kiiretele võitudele.

Loe lisaks
Pärnu tarneahelakonverents 2023 peaesineja on Mark Millar

Teiseks, mõelge nagu turundaja või müügiinimene, kui teete sisekommunikatsiooni ja soovite oma aktsionäre kaasata. Looge köitvat sisu, rääkige häid lugusid ja viige nad sama põnevile, nagu olete teie. Ärge tüüdake neid 25-leheküljeliste manuaalidega ja protsessidokumentidega.

Ja kolmandaks, valige välja lahendus, mida kasutajad ja tarnijad tänu kasutajakogemusele ja juurutamise lihtsusele tahavad kasutada. See peaks olema lahendus, mida on võimalik kasutusele võtta nädalate, mitte kuudega. ROI on olulisem väiksematele ettevõtetele kui suurtele.

Tule osalema!

Pärnu tarneahelakonverents 2023 "Uued ajad, uued võimalused ja riskid" toimub 25.-26. mail Pärnu Kontserdimajas. Vaata programmi ja haara piletid konverentsi veebist www.supplychain.ee.

Kes on James Meads?

James Meads on tõeline digitaalse hankejuhtimise guru, kelle eesmärk on leida ettevõtetele õiged lahendused ja tarkvara, mis aitaksid ostu- ja hankejuhtimist digitaliseerida. Varem on Meads töötanud hankejuhina sellistes ettevõtetes nagu Sub-Saharan Africs Logistics ja Capex & MRO. Aastatel 2010-2013 oli Meads strateegiline hankejuht tuntud hügieenivahendeid pakkuvas ettevõttes Essity. Meadsil on ka endanimeline konsultatsioonibüroo.

Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Harro PuusildTööstusuudised.ee juhtTel: 519 355 24
Toomas KeltTööstusuudiste toimetajaTel: 50 72 816
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077