Autor: Tööstusuudised.ee • 20. märts 2023

GScani müüonskannerid näitavad Paldiski tuumareaktorite sisemust

Eesti süvatehnoloogia ettevõte GScan alustab aprillis Paldiski tuumaobjekti läbivalgustamist müüonskanneriga. Riigiettevõtte AS A.L.A.R.A. ja GScani vahel sõlmitud 1,67 miljoni euro suuruse lepingu tulemusel valmivad Paldiski reaktoritest detailsed 3D kujutised, mille abil saab reaktorid lammutada ja tuumajäätmed turvaliselt lõpphoidlasse paigutada.
Marek Helm GScani seadme prototüübiga.
Foto: Andras Kralla

GScani patenteeritud tehnoloogia rakendab ohutut ja looduses esinevat müüonkiirgust, mis samas võimaldab näha materjalidest läbi paremini, kui ühegi teise tehnoloogiaga. “Paldiski tuumaobjekt on eriline: kunagised n-ö õppeallveelaevade 50-meetrised korpused koos kahe ehtsa tuumareaktoriga on valatud betooni. Korpuste ümber on ehitatud raudbetoonist sarkofaag. Tänu müüonkiirguse detektorile muonFLUX Infra on maailmas esmakordselt üldse võimalik selliste mõõtmetega objektist luua umbes 10 cm täpsusega 3D kujutist,” sõnas GScani tegevjuht Marek Helm. „Tuumaallveelaevade läbivalgustamise projekt on meie jaoks märgiline, et esitleda laiemalt GScani patenteeritud tehnoloogiat ja aidata üle maailma kaardistada kriitilise infrastruktuuri, näiteks sildade ja muude suuremõõtmeliste rajatiste ohutust.”

Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Harro PuusildTööstusuudised.ee juhtTel: 519 355 24
Toomas KeltTööstusuudiste toimetajaTel: 50 72 816
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077