Autor: Tööstusuudised.ee • 10. veebruar 2023

Aasta tehas 2023 tiitlit asub püüdma 8 tehast

Detsembris väljakuulutatud konkursile "Aasta tehas 2023" esitasid oma kandidatuuri kokku kaheksa tööstusettevõtet. Võtija selgub 16. märtsil konverentsi ja messi "Tark tööstus 2023" õhtusel üritusel.

Aasta tehas 2023 konkursil osalemiseks tuli kandidaatidel täita spetsiaalne ankeet, mida hindab konkursi žürii. Žürii langetab ankeetide põhjal otsuse, kes pääsevad järgmisse vooru ehk millistesse tehastesse korraldatakse žürii visiit, et kandidaattehaste ja sealsete lahendustega ka kohapeal tutvuda. Külastused toimuvad veebruari keskel.

Aasta tehase valib ankeetide ja külastuste põhjal välja professionaalne žürii, kelle hulka kuuluvad Lean Digitali partner Aleksandr Miina, Saksa Automaatika juht Ats Alupere, Tallinna Tehnikaülikooli mehaanika ja tööstustehnika instituudi professor Tauno Otto ning Leanesti juht Marko Saviauk.

Loe lisaks
KANDIDEERI | Esita oma tehas Aasta tehas 2023 konkursile

Aasta tehas 2023 kuulutatakse välja 16. märtsi õhtul konverentsi ja messi "Tark tööstus 2023" õhtusel üritusel. Lisaks antakse välja ka lugejate lemmiku tiitel. Lugejahääletus toimub veebruari II pooles.

Aasta tehas 2023 kaheksa kandidaati:

1) Nefab Packaging OÜ

Nefab kirjutab konkursile esitatud ankeedis, et ettevõtte missioon on oma toodetega vähendada CO2 jalajälge tarneahelates ja grupi eesmärk on säästa 2026. aasta lõpuks tarneahelates CO2 mahus, mis on võrdne 4 miljoni sõiduauto CO2 heitmega. Eestis asub Nefabi suurim tehas, mis kasutab 100% tuuleenergiat. Ettevõte lisab igal aastal oma tootmisesse tööstusroboteid ja töötab selle nimel, et Nefabist saaks maailma parim tootmisettevõte. Ettevõte on oma tehases kõik protsessid kirjeldanud, kaardistanud ja digitaliseerinud protsesside kirjeldamise tarkvara abil. Laohalduses on juurutatud WMS-lahendust ja digitaliseeritud on ka näiteks puhkuste planeerimine.

2) Respo Haagised AS

Respo kirjutab konkursile esitatud ankeedis, et ettevõte on pika ajalooga ja n-ö tühjale kohale rajatud masinatööstusettevõte, mis on enam kui 30 aastaga kasvanud konkurentsitihedal turul üheks juhtivaks haagisetootjaks Baltimaades ja Skandinaavias. Ettevõte on turuliider Eestis ja Soomes ning viie enimmüüdud brändi seas nii Lätis, Leedus kui Norras. Respo on tootearenduses teenäitaja ning teinud suur investeeringuid tootmisvõimsuse kasvatamiseks ja tehnoloogia arendamiseks. Ettevõte panustab heategevusse, toetab sporti ja kultuuri ning meie tootmishooned on Ukraina toetuseks loodud United Delivery Mission tehniliseks baasiks. Oma tehases kasutab ettevõte näiteks painutusrobotit, keevitusrobotit ja PowerBI tarkvara.

3) HANZA Mechanics Tartu AS

HANZA Mechanics Tartu kirjutab konkursile esitatud ankeedis, et ettevõte on viimastel aastatel tublisti kasvanud ja kasvu hoitakse fookuses ka edaspidi. Just hoogne kasv tingis hiljuti vajaduse leida täiendav tootmispind, mis aitaks tootmise tänapäevasemaks ja efektiivsemaks muuta. Sobivaid pindu aga ei leidunud ja nii investeeris HANZA grupp uue tehase ehitamisse, mille jaoks soetati ka 37 000-ruutmeetrine krunt Vahi Tööstuspargis Tartus. 2022. aastal valmiski uus 12 000-ruutmeetrine tehas, kuhu investeeriti 8 miljonit eurot. Juba praegu on näha aga vajadust laienduse ja juurdeehituse järele. Lisaks investeerib ettevõte aastas 2,5 miljonit eurot uutesse seadmetesse. Näiteks on ettevõte investeerinud painutuse robotiseerimisse, automaatlattu, aga ka SMX robotcelli.

Loe lisaks
Aasta tehase 2023 valib tööstusekspertidest koosnev žürii

4) Estiko-Plastar AS

Estiko-Plastar kirjutab konkursile saadetud ankeedis, et on oma 104-aastase ajalooga tuntud ja kõrgelt hinnatud pakenditootja nii Skandinaavias kui mujal Euroopas. Seejuures on ettevõtte edule ja klientide usalduse võitmisele aidanud tugevalt kaasa ka põhiväärtus, milleks on uuendusmeelsus ning proaktiivsus süsteemide digitaliseerimisel ja andmevahetuse efektiivistamisel. Tänu juurutatud lahendustele suudab ettevõte juba täna pakendite tootmist paremini planeerida ja efektiivsemalt toota, mis suurendab ka konkurentsieelist teiste tootjate ees. Estiko-Plastar on oma tehases automatiseerinud näiteks pakkimist ja tootmises kasutatavate graanulite suurtesse silodesse laadimist.

5) AS Saku Metall Allhanke Tehas

Metallitööstus Saku Metall Allhanke Tehas kirjutab konkursile saadetud ankeedis, et 2022. aastal saavutas ettevõte suurepäraseid tulemusi ja märkimisväärse 60-protsendise käibekasvu. Varasemate aastate kahjumid pöörati kasumiks ja mitmest väljakutsest hoolimata oli aasta edukas. Tehas näidanud üles pühendumust pidevale täiustamisele ja uuendustele. Ettevõte on teinud märkimisväärseid investeeringuid, sealhulgas näiteks 3D-mõõteseadmesse. 2022. aastal oli suur võtmearendus ka uue ERP-süsteemi SAP S/4HANA juurutamine, mille lõpuleviimine on 2023. aasta eesmärk. Ettevõte on enda jaoks välja töötanud ka automaatse omahinna arvutuse, et kiirendada müügihindade arvutamist.

6) ElectroAir OÜ

Erinevate kõrgtehnoloogiliste toodete - elektrimootorid, generaatorid, trafod - tootja ElectroAir kirjutab ankeedis, et ettevõtte tooted on nüüdseks jõudnud maailma ja enam kui 100 riiki. Ettevõte on tuntud näiteks rahvusvahelisel lennundusturul ja tänu sellele tutvustab ettevõte maailmale ka Eestit. Uued projektid ja innovaatilised lahendused võimaldavad ettevõttel kasvatada tootmismahtu ja pakkuda inimestele uusi töökohti. Oma tehases on ettevõte näiteks digitaliseerinud tellimusi, kuid tegelenud ka näiteks pikkade tarneaegade vähendamisega ning varude ja baasi mahakandmise probleemiga.

7) ETS NORD AS

Ventilatsioonilahenduste pakkuja ETS NORD on Eesti ettevõte, mis on läbi löönud ka Põhjamaades, kirjutab ettevõte konkursile saadetud ankeedis. 2016. aastal hinnati ETS NORD Rootsi Ettevõtlusauhindade konkursil Eesti kõige jätkusuutlikumaks ettevõtteks. ETS NORD on suutnud oma toodete müüki kasvatada nii Euroopas kui Araabias. Ettevõte on jõudnud kiire kasvu faasi - 2022. aasta käive ulatus 70 miljoni euroni. ETS NORD on oma ettevõttes kasutusele võtnud laserkeevitusroboti, samuti on ettevõte juurutanud roboti ka ettevalmistusosakonna segmendilõikurile ning robotiseerinud ka presside tööd.

8) Incap Electronics Estonia OÜ

Elektroonikatööstus Incap Estonia on oma Kuressaare tehase arendusse palju investeerinud. Oma investeeringud teeb ettevõte Kuressaares ise ehk Incap Estonia poolt. Ettevõte on uhke, et värskelt jaanuaris avati üks uus SMT-tootmisliini ja kaks uuendatud SMT-tootmisliini. Alles paar aastat tagas 2021. aasta novembris avati pidulikult mitmed teised investeeringud: kaasaegne pastaprinteri SMT-tootmisliini jaoks, lainejootmismasin ja uus selektriivjootmismasin. Investeeringuid teeb ettevõte just seetõttu, et vastata klientide kasvavatele vajadustele ja kasvatada oma konkurentsieeliseid tehase tipptasemel sisseseadega. Ettevõtte eesmärk on pidevalt tõsta tootmisvõimekust ja paindlikkust tootmisprotsessis. Lisaks on Incap juurutanud näiteks e-arvete süsteemi.

Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Harro PuusildTööstusuudised.ee juhtTel: 519 355 24
Toomas KeltTööstusuudiste toimetajaTel: 50 72 816
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077