Autor: Harro Puusild • 18. jaanuar 2023

Harju Elekter Eesti tehaste juht: 2023 saab olema rahutu, kuid stabiliseerumise märke juba on

Majandus saab 2023. aastal olema üldiselt rahutu, kuid kõlanud signaalid inflatsiooni rahunemisest võiksid teatud stabiliseerumise tuua, ennustab Harju Elekter Eesti tehaste juht Alvar Sass vastuses Tööstusuudiste arvamusliidrite küsitlusele.
Harju Elekter Eesti tehaste juht Alvar Sass
Foto: Harju Elekter

Sass märkis veel, et jälgib alanud aastal huviga ka tööturu arenguid. "Saab näha, kas välis- ja kohalik tööjõud hakkab sektorite vahel liikuma ning toob leevendust tööjõupuudusele," sõnas tippjuht ja lisas, et tänane inseneride ja oskustööjõu pealekasv ei ole olnud piisav, et suuta katta tööstuse kasvuambitsioone. "Lisaks on olnud palju turbulentsi nii välistööjõu piiramisega kui ka lähiregiooni ebavõrdsete ettevõtlustoetustega, mis seab meid rahvusvahelisel turul keerulisse olukorda – siin on samuti riigil võimalus olulist mõju avaldada."

Pane tähele! Alvar Sass esineb 16. märtsil konverentsi ja messi "Tark tööstus 2023" tippjuhtide arutelus. kus analüüsitakse juhtide kaasamist digitaliseerimisprojektidesse ja küsitakse, millesse ettevõtted praegu investeerivad. Loe lisa ja registreeri www.smartindustry.ee.

Mis meid ees ootab? Kas ja kui palju olete täheldanud viimasel ajal majanduses ja tööstuses märke positiivsemate arengute suunas?

Harju Elekter on majandustsüklid läbinud teiste ettevõtetega võrreldes alati teises taktis. Suurem osa meie müügimahust on seotud pikkade hankelepingutega, mis annavad ühest küljest stabiilsuse, kuid teisalt nõuvad ettenägelikku hinnastamist.

Järgnevate aastate ennustused energia tarbimise kasvu osas on positiivsed ja meil on tugev roll Põhjamaades energia ja automaatika juhtimise ning kestlike elektrijaotuslahenduste pakkumise vallas. Ennustan, et majandus üldiselt saab veel 2023. aastal olema rahutu, kuid kõlanud signaalid inflatsiooni rahunemisest võiksid teatud stabiliseerumise tuua. Mitmed energiamahukad ja rahvusvahelisel turul toimetavad ettevõtted peavad siiski kohanema nii sisendi jätkuva kasvuga kui ka turul hinnatõusude läbisurumisega, mis jätab ukse lahti välisriikide konkurentidele.

Kindlasti olen äraootaval seisukohal tööjõuturul toimuvaga. Saab näha, kas välis- ja kohalik tööjõud hakkab sektorite vahel liikuma, tuues leevendust tööjõupuudusele. Positiivsena tooksin välja mitmeid arenguid taastuvenergia projektides nii riigi kui eraettevõtete poolt, mis võiksid energiakriisi edaspidi stabiliseerida.

Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Harro PuusildTööstusuudised.ee juhtTel: 519 355 24
Toomas KeltTööstusuudiste toimetajaTel: 50 72 816
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077