Autor: Tööstusuudised.ee • 18. oktoober 2022

Tuumajaam võiks Eestis elektrit anda 2035. aastal

Tuumaenergia töörühm (TET) tutvustas Riigikogu majanduskomisjonile tuumaenergia kasutuselevõtu võimaluste vahearuannet.
Moodne tuumajaam enam suuri ja vanamoodsaid jahutussüsteeme ei vaja. Pildil GE-Hitachi BWRX-300 tuumajaam.
Foto: Fermi Energia

Majanduskomisjoni esimehe Kristen Michali sõnul on tuumajaama rajamine võimalus tagada Eesti inimestele pikas plaanis pikaks ajaks taskukohane elekter. „Euroopas tuleb 25 protsenti energiast tuumajaamadest ja enamik Eesti inimesi toetab tuumajaama rajamist. Eeldades, et 2023. aasta lõppraport annab selleks aluse ning Riigikogu ütleb 2024. aastal tuumaenergeetikale põhimõttelise „jaa“ ja võtab vastu tuumaseaduse, võib elektri tootmine tuumajaamas alata 2035. aastal,“ selgitas Michal. Ta lisas, et vahearuande koostamine kinnitab, et laiapõhjalise pingutuse ja tehnoloogia piisavalt kiire arengu korral on tuumareaktori valmimist Eestis võimalik ka maksimaalselt kahe aasta võrra ettepoole tuua, aastatesse 2032–2033.

Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Harro PuusildTööstusuudised.ee juhtTel: 519 355 24
Toomas KeltTööstusuudiste toimetajaTel: 50 72 816
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077