• 17.10.22, 10:30

Marti Arak: energeetika uus normaalsus

Suures pildis jätab energiakriis kindlasti oma igavese jälje äritegevusele ja konkurentsivõimele. Vaadates Euroopa majanduse mootorit Saksamaad, on suur osa sealset tööstust üles ehitatud odavale gaasile, millele vähemalt lähitulevikus loota ei saa, kirjutab DeltaE inseneribüroo energiatõhususe ekspert ja tegevjuht Marti Arak värskes Äripäeva Infopanga koostatud energeetika aastaraportis.
Energiatõhususe ekspert Marti Arak kirjutab, et riik ei jaksa kõigi energiaarveid kinni maksta, aga tervet tööstusharu konkurentsist välja lükata samuti ei tohi.
  • Energiatõhususe ekspert Marti Arak kirjutab, et riik ei jaksa kõigi energiaarveid kinni maksta, aga tervet tööstusharu konkurentsist välja lükata samuti ei tohi. Foto: Raul Mee
Energiakriis on eestlasi ja Eestis tegutsevaid ettevõtteid kummitanud juba 2021. aasta teise kvartali lõpust, kirjutab Marti Arak energeetika aastaraportis. Energiahinnad kõiguvad üles-alla ja saavutavad seejuures aina uusi tippe. Augustis saavutatu pani nii mõnegi ettevõtja või kodutarbija ahhetama 4000 €/MWh elektrihinna või börsil nähtud 350 €/MWh gaasi hinna üle. Lisaks on kallinenud mistahes muud kütused, puit, biomass ning elektrisüsteemi võrgutasud, mida 2022. aastal jooksul tõstetakse neli korda ja tundub, et sarnane suundumus jätkub ka järgmisel aastal just kallite sisendite ajendil.

Hetkel kuum

Liitu uudiskirjaga

Telli uudiskiri ning saad oma postkasti päeva olulisemad uudised.

Tagasi Tööstusuudised esilehele