Autor: Kristjan Pruul • 15. september 2022

Euroopa Liidu suur plaan: 140 miljardit energiafirmade kasumist läheb rahvale

Euroopas kokkulepet gaasi hinnalaes ei paista, sestap tuleb hakata teiste elektritootjate kasumit kõrgelt maksustama ning seda ümber jagama, ütles Euroopa Komisjoni president Ursula von der Leyen Euroopa Liidu aastakõnes.
Euroopa Komisjoni president Ursula von der Leyen kolmapäeval Euroopa Parlamendi ees.
Foto: AFP/Scanpix

Venemaa manipulatsioonid gaasi hinnaga ja kliimakriisist tulenev suur elektritarbimine on tarbijad üle Euroopa käpuli tõuganud. Neid tuleb toetada. Ja selleks tuleb raha leida üle mõistuse suurte kasumite maksustamise teel. See oli Komisjoni presidendi kõne üks põhipunkte Ukraina sõja, ELi laienemise, eelarvereeglite, strateegiliste investeeringute ja korruptsiooni kõrval. Esile võiks tuua 5 Eestit kõige rohkem puudutavat punkti.

Tarbijatele tuleb jagada sadu miljardeid

“Teeme ettepaneku seada odavalt elektrit tootvate ettevõtete kasumile ülempiir. Need ettevõtted teenivad tulu, millega nad kunagi ei arvestanud, millest nad ei osanud unistadagi. Meie sotsiaalses turumajanduses ei ole tulu teenimises midagi halba. Kuid praegusel ajal on vale sõda ära kasutades tarbijate arvel rekordkasumeid teenida,” ütles Komisjoni president.

Loe pikemalt Äripäevast.

Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Harro PuusildTööstusuudised.ee juhtTel: 519 355 24
Toomas KeltTööstusuudiste toimetajaTel: 50 72 816
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077