Autor: Kristel Härma • 5. juuli 2022

Puidutööstust tabas ränk hoop: hinnad kukuvad, tellimused kaovad

Eesti saematerjalitootjad seisavad karmi reaalsuse ees, kus kukub nii puidu hind kui kaovad tellimused: klientidel on enne sanktsioonide jõustumist laod odavat Vene puitu täis kuhjatud ning inimesi koroonapandeemias haaranud remontimise ja ehitamise laine on raugemas, kirjutab Äripäev..
Puumarket Mustamäe osakonna juhataja Kauri Kasemägi istub laos, mis on erinevat puitu täis.
Autor: Liis Treimann

Viimastel päevadel enne kolmanda kvartali algust muutusid kohalikud saematerjalitootjad tõsiseks, sest uueks kvartaliks ei olnud klientidega kuigi palju kokkuleppeid tehtud. Nii Toftani juht Martin Arula kui Holttemi juht Eiko Roomet nentisid, et veel on raske mõtestada, mis on juhtunud, kuid varem oleksid olnud samaks ajaks kokkulepped sõlmitud.

"Meil on ikka krooniline puudus tellimustest. Aga läheme üks nädal korraga," sõnas Martin Arula. Arula loodab selgust juuli keskpaigaks, kui nende tootmine pärast kollektiivpuhkust taas pihta hakkab. "Väga suure tõenäosusega on lahendus lõpuks selline, et me proovime suure osa oma toodangust lihtsalt odavalt Hiinasse ära müüa, kus ikkagi mingid kanalid on olemas, aga nendega ei tule me kindlasti ots otsaga kokku," tõdes ta.

Seni on Toftaniga mingisugused mahud ja hinnad kinnitanud vähesed Eesti ja Läti kliendid, aga need on kordades väiksemad, kui on olnud eelnevates kvartalites: tavapärasest tootmismahust on lepingutega kaetud ligikaudu 25 protsenti tavapärasest.

Pikemalt loe Äripäeva veebist.

Jaga lugu
Toostusuudised.ee toetajad:
Harro PuusildTööstusuudised.ee juhtTel: 519 355 24
Toomas KeltTööstusuudiste toimetajaTel: 50 72 816
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077