Autor: Marge Ugezene • 10. juuni 2022

Pankrotis tööstusfirma kohtu all juht ajas vastase segadusse: olen kentsakas olukorras

Endise eduka, nüüdseks pankrotis tööstusfirma E-Profiili endine tegevjuht ja süüdistusega kohtu ette antud Toomas Jõgi oli kolmapäeval prokuröride ja LHV esindaja küsimuste turmtule all.
Riigile 2,4 miljonit võlgu jäänud E-Profiil on pankrotis. Firma omanik ja endine tegevjuht Toomas Jõgi on süüdistatav mahukas kriminaalasjas.
Foto: Andras Kralla

Pea istungi alguses viitasid prokurörid erikontrollile, mille tegi Grant Thornton Baltic. Seesama aruanne põrmustas klantspildi E-Profiili raamatupidamisest: edukas firma kirjutas bilanssi miljonites eurodes õhku. Jutt käis aastatest 2015 ja 2016. Lisandus ka süüdistus pankadelt pea 20 miljoni euro väljapetmises.

Nimelt oli viis aastat tagasi E-Profiili omanikeringis uus omanik Technobalt, kes kontrolli tellis, sest hakkas kahtlustama E-Profiili rahaasjade moonutamises. Technobalt kahtlustas, et ostis põrsa kotis.

Raha liikus vabalt

E-Profiil oli väga edukas, ettevõttesse tuli järjest uusi suuri projekte sisse, näiteks oli firma üks põhikliente ABB. Projekte alustades võttis E-Profiil ettemaksu, mis kõikus 15 kuni 40 protsendi vahel projekti kogumaksumusest. E-Profiililt koos KredExiga rohkem kui 12 miljonit eurot tagasi tahtva LHV esindajat Marko Kairjakut pani see fakt eilsel istungil Toomas Jõgilt küsima, kuidas tagati E-Profiilis see, et esimest osamakset kasutati just konkreetse projekti jaoks.

Loe pikemalt Äripäevast.

Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Harro PuusildTööstusuudised.ee juhtTel: 519 355 24
Toomas KeltTööstusuudiste toimetajaTel: 50 72 816
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077