Autor: Pille Ivask • 11. veebruar 2022

Soome tööliste streik ähvardab kogu Euroopa tööstuse ninali lükata. Ettevõtja: “Täiesti p***es!”

Soome suurfirma UPM, mis toodab etikettide jaoks hädavajalikku aluspaberit, ei ole streikivate töötajatega kokkuleppele saanud ning see ähvardab tekitada kaose kõigi tootmisettevõtete jaoks.
Etikette kasutatakse pea iga toote peal. Nüüd on aga kleebiste trükkimist tabanud peaaegu krahh.
Foto: Raul Mee

“Sellist olukorda pole Euroopas varem olnud. See on nagu sõjaajal. Täiesti p***es!” lajatas trükikoja Labelprint juhatuse esimees Sten Sarap, kelle sõnul on etiketitootjatel varud otsa saamas. “Laos enam peitust ei mängi.”

UPM on Euroopas üks keskseid etikettide alusmaterjali tootjaid – see on paber, millelt kleeps ära tõmmatakse. Kuna Soome suurfirma vabrikud seisavad, ei jää kleebiste tootjatel muud üle, kui otsida alternatiive. Siiani on neid leitud, ent kriis pitsitab aina enam, ütles etiketitootja Data Printi juht Triin Anette Kaasik. “Probleemi ei tunneta üksnes etiketitootjad, vaid kõik need, kes etikette kasutavad,” lisas Kaasik.

1.jaanuarist algas puidukontsernis UPM streik, kuna ettevõte pole paberiliiduga kokku leppinud uusi töölepingu tingimusi.

UPMi töötajad streigivad juba selle aasta algusest, kusjuures streigi aega on mitmel korral pikendatud. Praeguse seisuga peaks streik lõppema 12. märtsil, alles hiljaaegu oli tähtajaks märgitud 19. veebruar.

Kaasiku sõnul paistab praegu, et ettevõtte ja ametiühingute vaheline suhtlus on alles alguses ja läbirääkimistega pole alustatudki. See aga ähvardab pahupidi pöörata kõigi tootjate plaanid.

Loe pikemalt Äripäevast.

Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Harro PuusildTööstusuudised.ee juhtTel: 519 355 24
Toomas KeltTööstusuudiste toimetajaTel: 50 72 816
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077