Autor: Kimberly Remmelg • 24. märts 2021

ABB koolituspartner Kadri Kruusaauk: kõikidelt töötajatelt ei saa eeldada samu digioskusi

Globaalse tehnoloogiaettevõtte ABB jaoks on töötajate digipädevuste arendamine prioriteet ja alles hiljuti läbis enam kui 70 suurtööstuse töötajat digioskuste arendamise koolituse. Ettevõtte koolituspartner Kadri Kruusaauk märgib, et kõikidelt töötajatelt ei saagi samu digioskusi eeldada ja nii otsustas ettevõte neid ühtlustada.
ABB tehas Jüris.
Foto: Liis Treimann

"Kontoris, kus peamine töövahend on arvuti, on oskused väga erinevad ning selleks, et töötajad tunneksid end arvutiga töötades mugavalt ja oskaksid arvutit kasutada paremini, kaardistame pidevalt töötajate oskusi, et neid täiendada," kirjeldas Kadri Kruusaauk ABB kogemust.

ABB on viinud ja viib ka edaspidi läbi arvutialaseid koolitusi, mida valides jälgitakse kompaktset vaadet, kus baaskoolitusele oleks võimalik juurde võtta ka järgmine tasand. "Lisandunud on uute tööviiside õppimine, näiteks juhile mõeldud koolitus, kuidas hallata oma meeskonda või kuidas eesmärke seada või viia lävi virtuaalkoosolekuid. Töötaja vaates tuleb mõelda, kuidas töötaja saab olla kaasatud ja et tal oleksid vajalikud oskused virtuaalkeskkondades mugavalt toimetada," märkis Kruusaauk.

Boonus: kasutati võimalust osaleda tasuta koolitusel

2020. aastal võttis ABB osa IT Koolituse DigiABC projektist, mille raames koolitati üle 70 töötaja. Juba enne osalemist mõeldi ABBs sellele, kuidas oma inimest digioskusi arendada ja arvati, et näiteks baasteadmised on ilmselt kõigil olemas. Lähemalt uurimisel selgus, et teadmised on siiski erinevad.

Selleks et digioskusi ühtlustada, mõeldi algtaseme koolituste peale ja peagi laekus ettevõttele IT Koolituste pakkumine osaleda tasuta DigiABC koolitusel. ABB haaras võimalusest kohe kinni. Kruusaaugu sõnul oli tegemist mugava koolitusmeetmega, mis toetas ka ettevõtte digipädevuste arendamise otsust. "Suure boonusena sai koolitusi läbi viia tasuta," rõõmustas ta. "Kuna eelnevalt olime saanud tootmisjuhtidelt sisendit, et tootmistöölistel on aina rohkem vaja arvutikasutamist, saime kaardistada nende praegused oskused ja vajadused ning anda tulemused koolitajale, kes nende alusel koolitust kohanda."

48 miljonit digioskuste arendamiseks

Alates 2021. aasta algusest saavad tööandjad taotleda Töötukassalt oma töötajatele info- ja kommunikatsioonitehnoloogia koolituste hüvitamist - meetme maht ulatub 48 miljoni euroni.

Töötukassa on uurinud pikalt erinevate valdkonna tööandjatelt, mis oskusi töötajatel oleks väga vaja, et tagada ettevõtte areng. Sealt joonistus selgelt välja digioskuste vajadus, mille vajadust võimendas ka COVID-19 situatsioon.

2020. aasta suvel uuris OSKA meeskond, milliseid digioskuseid on tööturul täna ja homme vaja ning milliseid oskusi oleks vaja juurde õppida. Enim esile kerkinud valdkonnad olid meeskonna juhtimine, analüütiliste programmide kasutamine, infoturve jms ehk valdkonnad, mis toetaksid ettevõtteid järgmise arenguhüppe tegemisel.

IT Koolituse juhi Kadri Tammäe sõnul on alates 1. jaanuarist 2021 pakutab toetus hea uudis meie ettevõtetele, sest see annab kõigile võimaluse IKT alaseid oskusi arendada. "Kõik ettevõtted, kes kvalifitseeruvad toetuse saajate hulka, saavad jätkata digiteadlikkuse kasvatamist oma meeskonnas ja seda kasvõi personaliseeritud õppekava alusel ning peaaegu ilma kuluta," märkis Tammäe.

Sellest, kuidas Töötukassa meede toetab tööandjaid, kuidas leida õiged koolitused ning saavutada parim lõpptulemus, rääkisid hiljuti Äripäeva raadio saates "Töö ja Palk" teemaveebi Personaliuudised juht Kai Miller, Töötukassa esindajad Riina Kurg ja Karin Andre ning ABB koolituspartner Baltikumis Kadri Kruusaauk.

Tööstusjuht, arenda oma töötajate digioskusi!

Koolitustaotluse saavad esitada õiguslikus mõistes kõik eraõiguslikud juriidilised isikud nagu aktsiaseltsid ja osaühingud, tööandjatena FIE-d, kes taotlevad hüvitist oma töötajale ning KOV üksuse asutused.

Tingimused, mis tööandjatele on seatud, on üsna minimaalsed. Taotluse esitanud ettevõtte peab olema maksnud kolme aasta jooksul vähemalt kahel aastal töötuskindlustusmakset. Töötaja, kelle koolitamiseks toetust taotletakse, tööleping peab olema tähtajatu või kehtima pärast avalduse esitamist veel vähemalt kuus kuud.

Toetuse saamiseks tuleb esitada vastav avaldus Töötukassale läbi e-töötukassas.

Koolituse minimaalne maht on 50 akadeemilist tundi ühe töötaja kohta ja maksimaalne üks aasta. See eeldab tööandjatelt põhjalikumat läbimõtlemist ja panustamist õige koolituse otsimiseks, et saavutada hea tulemus.

Koolitustoetuse osas ei pea piirduma ainult avatud õppekavadega, vaid õppekava võib olla tellitud ja disainitud tööandja poolt vastavalt spetsiifiliste vajadustele ja soovidele.

Õppekava maht 50 a/h võib koosneda erinevatest osadest ja teemadest, sisaldades kontakttunde, iseseisvat õpet või praktilist osa.

Tööandja saab sama töötajat koolitada kolm aastat, kuni maksimummäär 2500 eurot on täis.

Kui plaanitakse koolitust rohkemale kui 10 inimest, siis alustada tuleks inimeste oskuste kaardistamisest ja moodustada grupid, kus on sarnaste oskustega inimesed. Parima lahenduse saamiseks tuleks teha koostööd koolituspartneriga, et selgitada välja reaalsed vajadused, parimad lahendused neile ning lõpuks luua ühtse tasemega grupid.

ALUSTA NII:

1) Alustada koolituspartneri leidmisest. Koos koolituspartneriga koostatakse sobiv õppekava töötajale.

2) Pärast õppekava loomist saab esitada avalduse läbi e-töötukassa.

3) Vastuse, kas taotlus on kinnitatud või mitte, saab tööandja kahe-kolme nädalaga, kui kõik vajalikud dokumendid on esitatud.

4) Edasised kokkulepped koolituse osas, koolituse täpsed tingimused ja maksmised lepib tööandja ise kokku valitud koolituspartneriga.

5) Tööandjal peab endal olema esialgu kõik rahalised vahendid koolituse eest tasumiseks, sest kõik kulud tuleb esialgu tööandjal endal tasuda ning seejärel esitada kuludokumendid Töötukassale. Alles seejärel saavad hüvitise määratud osas tagasi.

6) Ole julge ja küsi, kuhu poole liikuda. Koolituste vajaduste väljaselgitamiseks võtke ühendust erialaliiduga või IT Koolitusega, kes on olnud IT ja koolitusvaldkonnas pikalt ning omab seeläbi ka pikka ja suurt kogemuste pagasit.

NB! IT Koolitus koolitskalendriga saate tutvuda SIIN.

Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Harro PuusildTööstusuudised.ee juhtTel: 519 355 24
Toomas KeltTööstusuudiste toimetajaTel: 50 72 816
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077