Autor: Allan Rajavee • 22. jaanuar 2021

Rekordsoe aasta tekitas puidusektoris tarnekriisi

Hiiumaa puidutööstuse Vesset juhi Toomas Perteli hinnangul on puidu hindade kasv olnud ekstreemne.
Autor: Meeli Küttim
Puidutöötlejatele on tänavune aasta alanud raskelt, kuna tööks vajalikku puitu pole piisavalt ja kui seda isegi leitakse, tuleb selle eest maksta ränka hinda. Paljude puidusektori ettevõtjate sõnul on peamine põhjus mullune rekordsoe aasta, kuid probleeme on teisigi.

„Kahjuks on tõesti väga keeruline ja mulli meenutav olukord,“ tõdes puidust ehitusmaterjale tootva OÜ Vesseti juhatuse liige Toomas Pertel. Hiiumaa saetööstuse juhi sõnul on puidu saadavus kesine ja hinnad kerkivad väga kiiresti. Sellises olukorras pole Perteli sõnul kasu isegi varem sõlmitud tarnelepingutest.

„Oleme küll suutnud oma esimese kvartali toormevajadused lepingutega katta, aga tarned siiski viibivad,“ nentis Pertel. Vesseti saetööstus on saanud seni suurema osa toorainest Soomest. „Ehk siis lisaks saematerjali nappusele mõjutab meid ka Soome-Eesti veotranspordi saadavus,“ nentis Pertel.

Nendes oludes on Perteli sõnul kasvanud puidust toodetava saematerjali hinnad aastatagusega võrreldes umbes 20 protsenti. „Puiduturu ajalugu vaadates on see võrdlemisi ekstreemne,“ leidis Pertel, kelle sõnul läksid asjad eriti hulluks mullu neljandas kvartalis, kui hinnad tõusid pea igal nädalal.

Loe pikemalt Äripäevast.

Jaga lugu
Toostusuudised.ee toetajad:
Harro PuusildTööstusuudised.ee juhtTel: 519 355 24
Toomas KeltTööstusuudiste toimetajaTel: 50 72 816
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077