Autor: Tööstusuudised.ee • 7. september 2020

DigiABC koolitusel on osalenud juba üle 1100 tootmistöötaja

Tööandjate Keskliit ja Äripäeva IT-koolitus viivad juba kolmandat aastat läbi projekti DigiABC, mille eesmärk on tõsta tööstusettevõtete töötajate digioskusi. Koroonapiirangud tõid eriti teravalt esile, et digiteadmisi läheb vaja ka kodus, ning lihvida saab nii tehnilisi kui ka küberturvalisuse alaseid oskusi sõltumata sellest, mis tasemelt alustatakse.
Infot DigiABC koolituse kohta saab aadressile www.digiabc.ee.

Tänaseks on koolituse läbinud 1109 inimest. Kui vahepealne aeg piiras inimeste ühes ruumis viibimist, siis nüüd on leitud paindlikud võimalused jätkamiseks ning projekti perioodi pikendatud kuni 2021. aasta lõpuni.

Tööandjate Keskliit uuris juba projektis osalenud ettevõtetelt, milline on nende kogemus ja soovitused teistele, kes alles kursustel osalemist kaaluvad.

Toom Tekstiili personalijuht Inga Kree sõnul esialgu küll kõheldi, kas juba olemasoleval tasemel oskustele on midagi juurde õppida. „Hirm oli asjatu – nii mõnigi koolitusel olnud töötaja ütles, et sai hulga nippe, kuidas oma tööks vajalikke tabeleid arvutada hulga lihtsamalt, kui seda siiani on tehtud,“ sõnas Kree. „Seega tagasiside oli väga hea ja mõni, kes ei saanud ettevõttes koolitusele tulla, oli pärast teistelt õpitu kohta kuuldes päris kurb,“ ütles ta.

Koolitusel osales 15 inimest, alates lukksepp-mehaanikust kuni müügidirektorini. Ka vanuseliselt oli kursusel osalenute vahemik lai – 27-64 aastani. Ettevõtte 64-aastane laohoidja Helve Sarikas sõnas koolituse järel: „Ma juba saan teha asju lihtsamini, mida ma varem palju keerulisemalt tegin. Väga kasulik koolitus on!”. Toom Tekstiili personalijuht Inga Kree soovitab koolitust igale ettevõttele.

Metsä Wood Eesti AS personalijuht Merite Liidemaa-Pärna sõnul on koolitus tänuväärne ning võimaldab osalejatel edaspidi oma tööd efektiivsemalt teostada ning laiemaid võimalusi kasutada. Ettevõttes on koolitused jaotatud viide gruppi. Üks neist on juba toimunud ning neli seisab veel ees. Lisaks eestikeelsetele koolitustele toimub õpe ka vene keeles.

„Palju meie tegemistest on automatiseeritud ning mitmed liinid toimivad läbi arvutisüsteemide. Lisaks on vajalik täiendavate andmetabelite ja muu sellise koostamine. Kuigi enamus meie töötajatel on tavakasutaja tasemel arvutioskus olemas, saab DigiABC koolituselt täiendavaid nippe ning võimalusi lihtsamateks ja kiiremateks lahendusteks,“ ütles Liidemaa-Pärn.

„Tagasiside esimeselt koolitusgrupilt oli positiivne, kiideti nii kursuse ülesehitust kui ka koolitajat. Osalejad toonitasid, et hästi oluline on pöörata tähelepanu koolitatavate olemasolevate oskuste tasemele – et kellelgi igav ei hakkaks, või vastupidi, grupist maha ei jääks. Ühtlasi on oluline, et koolituse käigus kõik teoorias selgitatud ülesanded tehtaks läbi koheselt ka praktikas,“ ütles ta.

Scanola Baltic kontorijuhataja Janne Birk: „Kutse koolitusele pani järele mõtlema, et tehase töötajad, kes igapäevaselt ei tööta arvutiga, on väga erineva IT-oskuste tasemega. Samas on üha enam vaja ka igapäevases tootmises kasutada arvutit ja majandustarkvara. Lisaks oleme võtnud suuna „paberivaba asjaajamisele“, kus töötajad peavad saama hakkama erinevate dokumentide esitamisega digitaalselt. Ehk siin said kokku töötajate endi huvi ning ettevõtte vajadused,“ ütles Birk, kelle sõnul oli osalejate tagasiside positiivne.

Ühe koolituse maht on 20 ainetundi ning see on ettevõttele ja osalejatele tasuta. Koolituse tellimiseks tasub alustada SIIT.

Projekti „DigiABC: digioskused tööstusesse! 2017-2020 rahastatakse Euroopa Sotsiaalfondi toetusskeemist „Digitaalse kirjaoskuse suurendamine“. Toetusmeetme töötas välja Majandus- ja Kommunikatsiooniministeerium.

Kellele koolitus on mõeldud?

DigiABC koolituse sihtrühm on tööealised Eestis elavad (sealhulgas ka vene keelt kõnelevad) inimesed:

• kellel on puuduv või madal digitaalne kirjaoskus;

• kes töötavad tööstussektoris [Eesti majanduse tegevusalad (EMTAK) C – töötlev tööstus].

Kokku viiakse läbi koolitused 3000-le tööstussektori töötajale, kellest vähemalt 60% töötavad metsandus- ja puidutööstuse või masina- ja metallitööstuse valdkondades.

DigiABC teadlikkuse tõstmise tegevuste sihtrühm:

• tööstusettevõtete keskastme ja tippjuhid (1000 inimest)

Vähemalt 50% teadlikkuse tõstmise tegevustest on suunatud metsandus- ja puidutööstuse või masina- ja metallitööstuse valdkondade ettevõtete keskastme- ja tippjuhtidele.

Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Harro PuusildTööstusuudised.ee juhtTel: 519 355 24
Toomas KeltTööstusuudiste toimetajaTel: 50 72 816
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077