Autor: Tööstusuudised.ee • 29. mai 2020

Tööstustoodangu maht langes kümnendi tagusele tasemele: suurim langus mööblitööstuses

Tööstusettevõtted tootsid aprillis 17% vähem toodangut kui eelmisel aastal samal ajal, teatas statistikaamet Tööstuse kolmest sektorist vähenes toodang kõikides valdkondades, nii töötlevas tööstuses kui ka energeetikas ja mäetööstuses.
Kõige ulatuslikum langus toimus mööblitööstuses.
Foto: Meeli Küttim

Töötlevas tööstuses toodeti 2019. aasta aprilliga võrreldes 15% vähem toodangut. Enamikes tööstusharudes toimus langus, ulatuslikum vähenemine oli mööblitööstuses (-40%), arvutite ja elektroonikaseadmete tootmises (-27%) ja ehitusmaterjalide tootmises (-25%). Tootmise kasvu võis täheldada kolmel töötleva tööstuse tegevusalal – keemia- ja farmaatsiatoodete ning elektriseadmete toomises, lisaks mäetööstuses kivi kaevandmisel.

Statistikaameti analüütiku Helle Bunderi sõnul mõjutas koroonaviirusest tingitud eriolukord tööstustoodangut aprillis juba märkimisväärselt. „Võrreldes märtsiga on näha paljudel tegevusaladel sügavamat ja laialdasemat suundumust allapoole. Selliseid paarikümne protsendilisi languseid võis tööstustoodangu puhul viimati näha 2009. aastal,“ selgitas Bunder.

Kogu töötleva tööstuse toodangust 64% müüdi välisturule, ekspordi osa müügist oli suurim elektroonika- ja farmaatsiatoodete tootmises. Korrigeerimata andmetel vähenes võrreldes eelmise aastaga toodangu müük ekspordiks 23% ning siseturule 9%.

Sesoonselt korrigeeritud andmete alusel toodeti aprillis võrreldes märtsiga nii tööstuses kokku kui ka töötlevas tööstuses 8% vähem toodangut.

Energeetika valdkonnas vähenes võrreldes 2019. aasta aprilliga elektri tootmine 53%, soojuse tootmine aga kasvas 3%.

Foto: Statistikaamet
Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Harro PuusildTööstusuudised.ee juhtTel: 519 355 24
Toomas KeltTööstusuudiste toimetajaTel: 50 72 816
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077