Autor: Tööstusuudised.ee • 8. mai 2020

Töötleva tööstuse 23 tegevusalast vaid neljas näeb kasvu

Statistikaameti andmetel tootsid tööstusettevõtted märtsis 8% vähem toodangut kui eelmise aasta samas kuus. Tööstuse kolmest sektorist vähenes toodang kõikides valdkondades, nii töötlevas tööstuses kui ka energeetikas ja mäetööstuses.
Toidutööstus näitab kasvu
Foto: Tööstusuudised.ee

Statistikaameti analüütik Helle Bunder märgib pressiteates, et koroonaviiruse mõju töötlevale tööstusele on juba ka märtsis kergelt näha.

„Töötleva tööstuse 23 tegevusalast võib täheldada kasvu ainult neljas: toiduainete, keemia- ja farmaatsiatoodete ning elektriseadmete tootmises. Kui varasemalt oli tavapärane, et pooled või isegi üle poolte tegevusaladest näitasid positiivset trendi, siis praegu seda enam nentida ei saa,“ ütles Bunder.

Töötlevas tööstuses toodeti 2019. aasta märtsiga võrreldes 6% vähem. Suurema osatähtsusega tööstusharudest langes arvutite ja elektroonikaseadmete, metalltoodete, ehitusmaterjalide ja põlevkiviõli tootmine. Rohkem valmistati võrreldes eelneva aastaga toiduaineid ja elektriseadmeid.

Kogu töötleva tööstuse toodangust 68% müüdi välisturule, ekspordi osa müügist oli suurim elektroonika- ja elektriseadmete tootmises. Korrigeerimata andmete alusel vähenes võrreldes eelmise aastaga toodangu müük ekspordiks 3% ning siseturule 2%.

Sesoonselt korrigeeritud andmete alusel toodeti märtsis võrreldes veebruariga tööstuses kokku 9% ja töötlevas tööstuses 11% vähem toodangut.

Energeetika valdkonnas vähenes võrreldes 2019. aasta märtsiga elektri tootmine 42% ja soojuse tootmine 9%. Elektrienergia vähenemise põhjuseks on nagu varasemalt süsihappegaasi kõrge hind, mistõttu on põlevkivielektrit kallis toota.

Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Harro PuusildTööstusuudised.ee juhtTel: 519 355 24
Toomas KeltTööstusuudiste toimetajaTel: 50 72 816
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077