Autor: Tööstusuudised.ee • 30. aprill 2020

ETV ja Rakett 69 teaduskonkursi võitsid õed Helena ja Gerda Jäe

ETV, teadussaade „Rakett 69“ ja Eesti Masinatööstuse Liit kutsusid märtsi keskel inimesi osalema Goldbergi masina konkursil. Suure osavõtuga konkursi võitsid rahvahääletuse tulemusena õed Gerda ja Helena Jäe.
Goldbergi masina konkursi võitsid õed Helena ja Gerda Jõe
Foto: Kalev Smidt

Goldbergi masina konkurss sündis soovist tähistada teadussaate „Rakett 69“ juubelihooaega ja samas anda kõikidele võimalus teadusele loovalt ja leidlikult läheneda, teatas ETV. Eriolukord võimendas konkursi ideed veelgi ja nii osales Goldbergi masina ehitamisel suur hulk peresid, kes väljakutset kasutasid ühe võimalusena kodus nutikalt aega veeta.

Konkursi ülesandeks oli luua ahelreaktsiooni masin, mis koosneks vähemalt viiest elemendist ja kestaks vähemalt 25 sekundit. Osalemiseks pidi töötava masina üles filmima ja video võistlusele esitama. Kokku laekus konkursile rohkem kui 300 tööd, milles oli leidlikult kasutatud erinevaid koduseid vahendeid, aga ka koduloomi koertest merisigadeni. Tööde seas oli nii lihtsaid kui ka tõeliselt keerukaid lahendusi ning masinate mastaabid ulatusid lauale mahtuvatest masinatest kuni mitmeid korruseid läbivate ahelreaktsioonideni.

„Kõiki ootusi ületanud rohke osavõtt oli meeldiv juubelikingitus televaatajatelt meile ning ajend selleks, et ka tulevikku rohkem kaasavaid projekte plaanida. Meil on tõesti hea meel. Suur, suur aitäh kõigile, kes esmakordselt toimunud konkursist osa võtsid, lastega koos meisterdasid, üleskutset levitasid ja ühel või teisel moel projektile õla alla panid,“ võtab konkursi kokku teadussaate „Rakett 69“ produtsent Kalev Smidt.

Loe lisaks
"Rakett69" võistlejad pannakse Magnetic MRO angaaris proovile Boeing 737 lennukil

Rahvahääletusele pandi 263 tööd, mille oli läbi vaadanud žürii. „Erandkorras lubasime rahvahääletusele ka töid, mis ei täitnud täpselt ülesande püstitust, sest tööd olid vahvad ja nägime, kui palju nendega oli vaeva nähtud,“ lisab Smidt.

Rahvahääletuse tulemusena võitsid konkursi õed Gerda ja Helena Jäe tööga „Trenniks valmis?!“. „Ehitasime masinat kokku kaks nädalat, iga õhtu mõned tunnid,“ rääkis Terevisiooni saates võidutöö üks autoritest Helena. Kooli ja muude hobide kõrvalt aktiivselt iluvõimlemisega tegelevad õed Gerda ja Helena, viimane neist ka Eesti Olümpiakomitee järelkasvutiimi liige, integreerisid masinasse just peamiselt spordialadega seotud atribuutikat ning filmisid kogu kodu läbiva ahelreaktsiooni üles viie mobiiltelefoniga.

Rahvahääletuse võitjale pani Eesti Masinatööstuse Liit välja 2000-eurose auhinnaraha. Peavõidule lisaks andis oma panuse nelja eripreemiaga Proto avastustehas. Nii sai konkursil eritunnustuse perekond Kari „Parima meeskonnatööga“, Kaur Huko Käämbre „Nutikaima masinaga“, Kristjan Koort „Kõige kannatlikuma leiutajana“ ja Paul Erik Olli „Parimate eriefektidega“. MTÜ Loodusajakiri premeeris võistkonda Allesbergid ja Leembergid, samuti jagab omalt poolt tunnustuse Eesti Tehnoloogiakasvastuse Liit.

Vaata siit, mis õdedele võidu tõi.

Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Harro PuusildTööstusuudised.ee juhtTel: 519 355 24
Toomas KeltTööstusuudiste toimetajaTel: 50 72 816
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077