Autor: Tööstusuudised.ee • 8. aprill 2020

"Tööstusuudised eetris" TÄNA: mis ootab ees tööstussektorit?

Täna kell 15.00 läheb Äripäeva raadios eetrisse järjekordne "Tööstusuudised eetris", kus oma kriisimõtetest räägivad metallitööstuste Hanza Mechanics Balti klastri juht Emöke Sogenbits ja Adrem Pärnu juht Ivar Kaldasaun.
Hanza Mechanics Balti klastri juht Emöke Sogenbits
Foto: Raul Mee, fotograaf

Hanza Mechanicsi juht Emöke Sogenbits tunnistab saates, et tulevikuprognoose on praegu väga raske teha. "Me ei tea, mis juhtub, ja me katsume paar kuud ette vaadata. Kui nüüd kliendid mis iganes põhjusel meie tooteid puhverdavad, siis võib kukkumine tulla umbes kahe või kolme kuu pärast ning näiteks juunis või juulis ei ole meil midagi teha," rääkis Sogenbits ja lisas, et samas vähemalt praegu on järgmised kaks kuud tellimustega kaetud.

Sogenbits märkis, et kuna tööd jagub ja tellimusi tuleb ka peale, siis pole ettevõte töötajate palku kärpinud. "Praegu tuleb mõelda sellele, mis ma teen siis, kui majandus tõusma hakkab. Inimesi tuleb hoida ja tehas tuleb ükskõik mis valemiga ikka enam-vähem töös hoida," rääkis suurettevõtte juht.

Emöke Sogenbits räägib saates ka sellest, kuidas kaitseb Hanza oma töötajaid, mis toimub Hiinas, milliseid signaale tuleb tarnijatelt, kas tööstuses võib tulla pankrotte, ja paljust muust.

Pärnus tegutseva väiksema metallitööstuse Adrem Pärnu OÜ juht Ivar Kaldasaun ütles saates, et Adrem on nüüdseks kõik kärped ära teinud ja püsikulusid vähendanud. Mis saab aga edasi?

Kaldasauna sõnul on praegu raske prognoose teha, kuid oluline on see, et riik ja ettevõtlussektor praegu võimalikult palju koostööd teeksid. "See, kui edukalt suudame sellest välja tulla, võib mõjutada maineriske ja luua meile usalduseelist eksporditellijate silmis. Kui Skandinaavia näeb, et Eesti riik ja ettevõtted tegid koostööd ning tulid kriisist välja nii, et tööjõud jäi ettevõtetes alles ja ettevõtted ise jäid jätkusuutlikuks, siis see kasvatab meie potentsiaali," usub Kaldasaun.

Ivar Kaldasaun räägib saates sellest, milline olukord valitseb praegu Adremis, kuidas ettevõte töötajaid kaitseb, praegusest koostööst omavalitsustega, ja paljust muust.

Saade on eetris täna kell 15.00 Äripäeva raadios. Saadet juhib Harro Puusild.

Kuulake Äripäeva raadiot Tallinnas ja Harjumaal 92,4 MHz, Tartus 97,7 MHz, Pärnus 91,9 MHz, Haapsalus 96,0 MHz, Saaremaal 101,7 MHz ja Ida-Virumaal 94,6 MHz.

Saadet "Tööstusuudised eetris" toetavad Radius Machining ja Hansavest.

"Tööstusuudised eetris" saateid on võimalik järele kuulata SIIN.

Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Harro PuusildTööstusuudised.ee juhtTel: 519 355 24
Toomas KeltTööstusuudiste toimetajaTel: 50 72 816
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077