Autorid: Meelika Sander-Sõrmus, Metsamajandusuudised.ee • 30. märts 2020

Raumale kerkib maailma moodsaim saeveski

Metsä Gruppi kuuluv Metsä Fibre on teinud otsuse ehitada Soome, Raumale, maailma moodsaim saeveski. Investeeringu väärtus on ca 200 miljonit eurot ja ehitustöödega alustatakse tänavu kevadel. Tootmine saeveskis peaks algama 2022. aasta kolmandas kvartalis. Samas võib koroonaviiruse puhang mõjutada planeeritud ajakavasid.
Raumale kerkib maailma moodsaim saeveski.
Autor: Metsä Group

Metsä Group alustas umbes 2 miljardi euro suuruse investeeringu eeltöödega 2019. aasta kevadel. Kavandatud investeeringutega täidab ettevõtete senisest paremini metsaomanike ja klientide vajadusi kogu metsa- ja puidutööstuse väärtusahelas. Rauma saeveski investeering oli plaanipäraselt esimene programmi projektidest, mis jõudis otsustusprotsessini.

Rauma saeveski investeeringu väärtus on umbes 200 miljonit eurot ja uus üksus hakkab aastas tootma ca 750 000 kuupmeetrit saematerjali. Uus saeveski on tehnoloogia ja tõhususe osas maailmas esirinnas. Näiteks masinnägemise ja tehisintellekti kasutamine saagimisprotsessi erinevatel etappidel on oluline uus areng. Sarnast tehnoloogiat ei kasutata veel kusagil saetööstuses.

Palju rõhku pööratakse keskkonnasäästule ja ringmajandusele. „Puidutooraine täielik kasutamine on meie ainulaadse biotoote kontseptsiooni keskmes. Saeveski toorainena kasutatakse palgipuitu. Saematerjali tootmisel tekkiv koor ja saepuru kasutatakse bioenergiaks ning hakke kasutatakse tselluloosi toorainena. Tselluloosi tootmine toodab saeveskile bioenergiat, ülejääv energia müüakse välja. Tulevikus võimaldab see investeering nii Rauma saeveskil kui ka tselluloositehasel töötada fossiilseid kütuseid kasutamata,“ ütles Metsä Fibre tegevjuht Ismo Nousiainen.

Uues saeveskis saab tööd sadakond inimest. Rauma saeveski toodetud saematerjal müüakse peamiselt Euroopasse ja Aasiasse.

Uue saeveski asukoht on logistiliselt suurepärane, kuna see võimaldab tõhusat integreerimist tselluloositehasesse ja sujuvat saematerjali logistikat klientidele Rauma sadama kaudu.

Loe lisaks teemaveebist metsamajandusuudised.ee.

Jaga lugu
Toostusuudised.ee toetajad:
Harro PuusildTööstusuudised.ee juhtTel: 519 355 24
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077