Autor: Harro Puusild • 25. märts 2020

Kasutatud roboti ostmine võib olla hea mõte

Peamiselt Soomes tegutseva tööstusrobotite eksperdi ning Robomente OY juhi ja koolitaja Invar Naamsi sõnul on osad Eesti ettevõtted hankinud ka vähekasutatud roboteid, mis pole sugugi halb mõte.
Koolitaja ja tööstusrobotite ekspert Invar Naams
Foto: Raul Mee

Ta loodab et Eestis julgetakse ikka roboteid hankida. Eestis on tema sõnul 10 000 töötaja kohta 11 või 12 robotit ja see number on väga väike. “Kui ma õigesti mäletan, siis Soomes on see 140 ja sealgi vaadatakse, et nad jäävad esimesest 20st varsti välja ja midagi tuleks teha,” rääkis ta.

Kuidas Eesti turul robotiseerimine hetkel paistab?

Mul ei ole kahjuks veel väga head pilti, aga on mõned kogemused. On päris positiivseid kogemusi ettevõtetest, kus robotid on kasutusele võetud.

Mõnel pool on ka nii, et kõigepealt on hangitud üks robot, seejärel on saadud häid kogemusi ja hangitud ka teine või kolmas. On hangitud ka kasutatud roboteid, mis ei ole halb mõte. Saadakse vähekasutatud robot, mis sellest, et ta aastaarv on vana, aga ka selle peale võib mõnikord mõelda, kuigi nende programmeerimine on keerulisem ja aeglasem.

Kuskilt on jäänud mingisugune järsk hoiak, et ei, meil ei ole küll robotit vaja. Ma loodan, et selle taga oli tubli analüüs, et neil tõesti robotit vaja ei olnud. Aga see võis olla ka selline tunne, et meil vaja ei ole.

On ka selliseid kogemusi, kus alguses on arvatud, et ei tea, kas ikka on vaja. Kui ma olen veidi edasi rääkinud, mis sellest kasu võib olla ja mis puhul seda kasutada saab ning et see polegi nii keeruline, siis on ikkagi teatud huvi tekkinud. Ja ma arvan, et sealt on ettevõtted siis ise läinud edasi natuke analüüsi tegema ja mõtlema. Mul ei ole andmeid, kas see on roboti hankimiseni viinud või mitte, aga eks mõtlemiseks ja analüüsimiseks tulebki aega anda. Neid asju ja otsuseid ei tohigi teha uisapäisa.

TULEKUL!

Koolitus "Robotiseerimine tööstusettevõttes"

Kuidas kindlustada õnnestumine keevitusroboti hankimisel?

Koolitaja: Invar Naams

Sobib sulle, kui soovid teada:

*Kas robotiseerimine õnnestub minu ettevõtte toodete puhul?

*Milline peaks olema optimaalne robotkompleks minu ettevõttele?

*Kas robotiseerimine minu ettevõttes on rentaabel?

*Milliseid võimalusi ja piiranguid robotiseerimine toob?

*Millega pean arvestama robotkompleksi hankimisel?

Vaata lisa ja registeeri Äripäeva e-poes SIIN.

Millistele ettevõtetele oled sa öelnud, et jah, tõesti, teil ei tasugi robot ära? Kui palju seda ette tuleb?

On tulnud. Kuigi jah, ma olen väga robotimees, aga esialgses analüüsis, kus me analüüsime toodet ja kas robotiseerida või mitte, võib ka olla tulemus, et see tõesti ei tasu ära. Aga see on ka tulemus! See tulemus võib meil siiski kasvatada tootlikkust ja siin tekib küsimus, et kuidas siis nii? Pelgalt analüüs?

Jah, siin võib olla selliseid momente, et me saame kuidagimoodi näiteks parandada keevitaja tööergonoomikat, väikese investeeringuga. Näiteks mingisuguse pöördlauaga või väikese konstruktsiooni muudatusega, et tal selle toote käivitamiseks ei lähe enam nii palju aega, kui enne on läinud, ja sealt juba tuleb tootlikkuse kasv. Aga me investeerinud oleme võib-olla väga minimaalse summa.

Kunagi väga ammu oli jah mingi juhus, et tulemused näitasid, et sellise toodangu mahu puhul ei tasu robotit hankida, aga toode on robotile sobilik. Tooteid on lihtsalt liiga vähe, robot on liiga tõhus. Et kui mahud kasvavad, siis mõne aasta pärast võib selle teema juurde tagasi pöörduda. Aga toode ise oli robotile hästi sobilik.

Millised on robotiseerimise maailmatrendid, kuhu me liikumas oleme?

Robotite kasutuselevõtt jätkub. 2019. aastal jäid müüginumbrid enam-vähem samale tasemele nagu 2018. Aga sealt edasi ikkagi see arv kasvab ja see on ju selline lootustandev trend.

Robotid ise kindlasti nüüd nii suurte sammudega targemaks võib-olla ei saa, aga sinna juurde tulevad igasuguseid nutikaid seadmeid – olgu need siis haaratsid või masinnägemine. Kindlasti tuleb eri tüüpi robotite kombineerimist. See on trend.

Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Harro PuusildTööstusuudised.ee juhtTel: 519 355 24
Toomas KeltTööstusuudiste toimetajaTel: 50 72 816
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077