Autor: Põllumajandus.ee • 20. märts 2020

Sirje Potisepp: kodumaine toidutootmine on eluliselt tähtis

Kodumaise toidutootmise tagamine on eluliselt oluline mitte ainult kriisi ajal, vaid ka pärast kriisi lõppemist.
Eesti Toiduliidu juht Sirje Potisepp.
Foto: erakogu

Toiduainetööstusettevõtteid on Eestis kokku üle 500, sektor annab tööd enam kui 15 000 inimesele. Toiduliit esindab ligi 100 toidutootjat, kellest valdav osa on täna kinnitanud, et neil on olemas lähimaks kuuks, kaheks piisav toiduvaru. Seda juhuks, kui ei peaks tekkima raskusi tooraine kättesaadavusega. Ühtlasi on mul usku, et meie toidutööstuste prioriteet on ennekõike koduturu vajaduste rahuldamine. Seega toidu puudust karta ei ole.

Hoolimata kaubanduses nähtunud ostupaanikast jätkub tootmine tööstustes tavapärases rütmis. Tarbijad on kapid toiduaineid küll täis varunud, kuid ega nad seetõttu rohkem sööma ei hakka. Küll aga on toidukaupade suuremahuline varumine tekitanud olukorra, kus kaupa ei suudeta nii kiiresti toota ja kauplusesse tarnida, sest tootmismahtude suurendamine ei ole protsess, mida saaks teha üleöö. Loodame siinkohal heale koostööle ja mõistvale suhtumisele kaubanduse poolt, sest tänane olukord on meie kõigi jaoks uus ning ootamatu.

Kõige suuremaks ohuks tootmise jätkamisele võib osutuda mõne töötaja haigestumine, mis halvaks kogu tehase töö. Või mis veelgi hullem – töö farmides, kus loomad vajavad igapäevast hoolitsemist. Täna on kõik tööstused võtnud töötajate massilise haigestumise vältimiseks kasutusele kõrgendatud hügieeninõuded ning piiranud võõraste ligipääsu territooriumile. Ühtlasi oleme töötukassaga arutanud võimalust luua keskne süsteem, mille kaudu palgata vajadusel ajutist tööjõudu, mis aitaks haigestunud töötajaid asendada lihtsamatel töödel. Tänaseks on selline platvorm juba olemas!

Teiseks suuremaks ohukohaks on kaupade vaba liikumise piiramine.

Loe täismahus artiklit Äripäeva teemaveebist Põllumajandus.ee.

Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Harro PuusildTööstusuudised.ee juhtTel: 519 355 24
Toomas KeltTööstusuudiste toimetajaTel: 50 72 816
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077