Autor: Tööstusuudised.ee • 13. veebruar 2020

Jaapani turg ootab Eesti ettevõtteid

Peaminister Jüri Ratast saadab sel nädalal Jaapani ärivisiidil Ettevõtluse Arendamise Sihtasutuse (EAS) poolt kokku pandud esinduslik äridelegatsioon ettevõtetest, kellel on Jaapani turule sisenemine käsil või kes on seal juba koostööd alustanud.
Peaminiser Jüri Ratas
Foto: Raul Mee

„Jaapanlased on kõige enam huvitatud meie IT lahendustest, sest Eesti on digitaliseerimises jõudmas Jaapanist ette. Kuid see ei tähenda, et Jaapani turule ei peaks murdma teiste sektorite ettevõtted. Jaapanis on kanda kinnitanud Eesti ettevõtted puitmajatootjatest piimatööstusettevõteteni,“ ütles EASi ettevõtluse keskuse direktor Tanel Rebane pressiteate vahendusel.

Jaapanlaste huvi kinnitab ka Eestit külastavate delegatsioonide hulk. „Näiteks Eesti digiedulugude tutvustamisega tegelevat e-Eesti esitluskeskust külastas möödunud aastal 11 500 väliskülalist, kellest 1169 ehk 10% tulid Jaapanist. Neist rohkem külalisi käis vaid Saksamaalt,“ kinnitas Rebane.

Rebase sõnul on Eesti ettevõtete Jaapani turule aitamine tugevalt EASi fookuses. „Meil on seal kohapeal ekspordinõunik ja Tallinna kontoris Jaapani turu ekspert. Kindlasti soovitan Jaapani turu peale mõtleval ettevõttel meie inimestega ühendust võtta,“ lisas Rebane.

Cleveroni ühe asutaja Indrek Oolupi sõnul on Jaapan Cleveroni jaoks värav Aasiasse – suur turg, kus tegutseb palju võimsaid ettevõtteid ning tehnoloogia inimestele meeldib, eriti robootika. „E-kaubandus kasvab kogu Aasias plahvatuslikult ning meie tooted aitavad muuta pakkide tarbijatele toimetamise efektiivseks ning kiireks. Seetõttu on ka Jaapan Cleveroni jaoks atraktiivne turg, kus soovime kanda kinnitada. Loodame, et kõrgetasemeline visiit aitab kaasa meie partnervõrgustiku loomisele ja kliendisuhetele. Kõrgetasemeline poliitiline toetus on Jaapani turul oluline ning teatud mõttes ka ettevõtte kvaliteedimärk,“ kommenteeris Oolup ning lisas: „Koostöö EASi ja nende sealse ekspordinõuniku Makoto Suharaga on meid tugevasti aidanud. Jaapanis pole ainuüksi tähtis tõlkida sõnu, vaid edasi anda ka sõnumit ja sellest aru saada. Ilma kohaliku toe ning kontaktideta oleks märksa raskem tulemusi saavutada.“

Cybernetica juhatuse esimees Oliver Väärtnõu sõnul on ettevõtte pikaajaline koostöö Jaapaniga strateegilise tähtsusega. "Jaapan on maailmas üsna ainulaadne turg, kuhu sisenemine on väljakutseterohke ning Cyberneticale on suur tunnustus, et meil on õnnestunud seal kanda kinnitada," ütles Väärtnõu.

Cybernetica allkirjastas visiidil koostöömemorandumi oma partneri, Sumitomo Mitsui Trust Bankiga, kellega koos on juba läbi viidud edukad pilootprojektid. "Oleme oma partneritele väga tänulikud ning panustame ühiselt, et Cybernetica tehnoloogiatele Jaapanis üha uusi rakendusi leida," lisas Väärtnõu.

Äridelegatsiooni kuuluvad Eesti ettevõtted Datel, Star Cloud (e-õpikud), BugBox Ltd., Cleveron, K12 Technologies (e-kool), Admiral Markets Group, Elcogen, Balsnack International Holding, Planetway, Helmes, RaulWalter, DefSecIntel Solutions, Millennium Invest/Oryaku, Ecomatic, Aktors, Cybernetica, GoSwift, Tech Heroes Club ning välisministeeriumi ja EASi esindajad. Visiit on ette valmistatud Eesti Tokyo suursaatkonna ja EASi koostöös.

Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Harro PuusildTööstusuudised.ee juhtTel: 519 355 24
Toomas KeltTööstusuudiste toimetajaTel: 50 72 816
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077