Autor: Viivika Rõuk • 12. veebruar 2020

Kõvasti kasvanud pakenditootjat tabas kiire langus

OÜ Boardic kastivabrik.
Foto: Gertrud Alatare / Pärnu Postimees / Scanpix
Pakkematerjalide turul tegutseva Boardic Eesti käive hüppas 2018. aastal gasellina, kuid eelmisel aastal saabus suur langus. Ettevõte kavatseb hingetõmbepausi siiski heas mõttes ära kasutada.

Boardic Eesti OÜ teenis eelmisel aastal 3,81 miljoni eurose käibe juures 0,12 miljonit eurot tegevuskahjumit. Aasta varasemaga võrreldes kahanes ettevõtte käive üle 55 protsendi.

Boardic Eesti OÜ on Boardic AB tütarettevõte, mis toodab vineerist, puitkiud- ja puitlaastplaadist pakendidetaile. Ettevõtte tegevjuht Madis Tago tunnistas, et kui 2018. aastal läks tõesti hästi, siis 2019. aastal vaibus suur torm tootmises väga ruttu.

„See oli tegelikult ette teada, et nii läheb, kuna meie tegevusvaldkonnas käivadki mahud 3-6 aastaste intervallidega üles-alla,“ ütles ta. Niisiis langes eelmisel aastal kogu pakkematerjali turg järsult, mistõttu algas 2019. aastal nende jaoks mõnevõrra rahulikum periood.

Tago sõnul kasutasid nad seda aega selleks, et valmistada ette tootmise laiendamine ja suurendada ka kliendibaasi. „Suurel kasvuperioodil dikteerisid olemasolevad kliendid kõik mahud väga pikalt ette, nii et meil ei olnud tol ajal uute klientide peale aega mõeldagi," tunnistas ta. Tootmismaht oli kuni eelmise aasta suve lõpuni languses, aga aasta lõpuks jõuti juba uuesti tõusujoonele.

Suurim takistus on asukoht

Kuigi eelmine aasta tõi tagasilöögi, et saa unustada, et Boardic Eesti OÜ jõudis eelmiste majandustulemuste pealt Gaselli TOPi. 2018. aastal oli ettevõtte müügitulu 8,53 miljonit eurot ja tegevuskasum 0,66 miljonit eurot.

Selline kasv tõi ilmsiks ka mõned kitsaskohad. Tago ütles, et ettevõte tegutseb küll suure Pärnu-Tallinna maantee ääres, aga siiski maakohas ja 35 kilomeetri kaugusel suurimast linnast. „Haldusreformi tõttu ja linnastumise pärast jäävad meiesugused maakohad soiku,“ lausus ta ja ütles, et seepärast on väga raske leida töötajaid, ja eriti raske oli see tema sõnul suurel kasvuperioodil.

Loe pikemalt Äripäevast.

Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Harro PuusildTööstusuudised.ee juhtTel: 519 355 24
Toomas KeltTööstusuudiste toimetajaTel: 50 72 816
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077