Autor: Tööstusuudised.ee • 6. veebruar 2020

Taastuvenergia tootjate arv kasvas kolm korda

Möödunud aastal esitas Elektrilevi võrguga liitumiseks taotluse 4380 taastuvenergia tootjat. See on kolm korda rohkem kui aasta varem.
Priit Treial
Foto: Eiko Kink

„Niivõrd suur liitumistaotluste arvu kasv näitab, et Eesti taastuvenergia sektoris jätkub väga kiire areng,“ ütles Elektrilevi reguleeritud teenuste valdkonnajuht Priit Treial pressiteate vahendusel. Viimase viie aasta jooksul on Elektrilevi võrguga liituda soovivate elektritootjate arv kasvanud ligikaudu 15 korda.

Kui veel 2014. aastal oli Elektrilevi võrgus veidi üle 400 elektritootja, siis 2019. aasta lõpu seisuga on Elektrilevi võrgus 3000 tootjat. Neist 99% toodavad taastuvenergiat. „Saame tinglikult öelda, et 21% kogu Eesti elektrivõrgus liikuvast elektrienergiast pärineb taastuvenergia tootjatelt,“ ütles Treial.

Kõige populaarsem taastuvenergia liik Elektrilevi võrgus on päikeseelektrijaamad (60% installeeritud võimsustest), sellele järgnevad tuuleelektrijaamad (12%) ja biokütust kasutavad elektri ja soojuse koostootmisjaamad (8%). „Elektrilevi jaoks on oluline pakkuda kõigile elektritootjatele võrdseid võimalusi võrguga liitumiseks. Elektritootjad moodustavad liitumistaotluste mahu alusel juba pea kolmandiku kõigist liitujatest, mistõttu on selge, et elektri väiketootmine on tulevikutrend,“ lisa Treial.

Lisaks tootjaliitumiste hüppelisele kasvule suurenes eelmisel aastal oluliselt ka võrguga liitunud elektritarbijate arv. Kokku esitati lõppenud aastal võrguga liitumiseks 10 135 taotlust, mis on 1100 võrra rohkem kui 2018. aastal.

„Aktiivne elektrivõrguga liitumiste arv on ajalooliselt olnud hea indikaator selle kohta, et Eesti majandusel läheb hästi. See peegeldab tegelikult seda, kuivõrd aktiivne on ehitusturg ja et inimesed soetavad uusi kodusid,“ ütles Treial.

Elektrilevi on suurim võrguettevõte Eestis, hallates ligikaudu 60 000 kilomeetrit elektriliine ja 24 000 alajaama. Lisaks haldab Elektrilevi tänavavalgustusvõrku Tallinnas ja Tartus ning arendab kaasaegset elektriautode laadimisvõrgustikku ja kiire interneti võrku.

Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Harro PuusildTööstusuudised.ee juhtTel: 519 355 24
Toomas KeltTööstusuudiste toimetajaTel: 50 72 816
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077