Autor: Tööstusuudised.ee • 30. jaanuar 2020

Idufirma kasutab ära trükikodade paberijäägid

Idufirma ja trükiteenuste platvorm Pagerr suunab erinevate trükikodade paberijäägid automaatselt edasi esimesse trükikotta, kus on tellimuse hetkel pakkuda vaba pinda trükiplaadil.
Eesti noored lõid trükiteenuste platvormi Pagerr, et peatada paberi raiskamine.
Foto: Johan-Paul Hion

Eestis läheb iga päev raisku umbes 50 tonni paberit, sest trükikodadel polnud trükipoognatel olevatele vabadele aladele õigel hetkel midagi printida.

Idufirma Pagerr on loonud veebikeskkonna, mis püüab seda probleemi leevendada. Süsteem töötab nii, et kui lõppklient tellib keskkonnast mõne trükise, lisatakse see tellimus automaatselt mõne trükikoja trükiplaatide vabadele aladele. See tähendab, et Pagerri keskkonnast tellitud kogus pannakse töösse esimeses trükikojas, kus on sellel hetkel pakkuda vaba pinda trükiplaadil.

Ülejääke kasutav idufirma soovib tänavu säästa 200 000 puud, teatas ettevõte.

Pagerri asutaja on Rudolf-Gustav Hanni, kes on töötanud kaheksa aastat kirjastuse juhina. Idee sai alguse siis, kui Hanni külastas üht Eesti trükikoda ja trükikoja juht uuris, mida võiks teha igapäevaselt raiskumineva paberiga, mida on nende hinnangul vähemalt 7% päevas trükitud paberihulgast.

“Ma mõtlesin, et ma ei suuda kunagi ise välja mõelda nii palju ägedaid tooteid, mida nii suure koguse paberiga ette võtta. Arvutasime, et me suudaksime teha Eesti aastasest paberi ülejäägi kogusest terve maailma Harry Potteri tiraaži ja paberit jääks ikka veel üle. Seepärast võtsime eesmärgiks leida ülejäävale paberile kasutuse,” ütles Hanni ja lisas, et läbi Pagerri trükkimine on loodussõbralik ja neli korda soodsama trükihinnaga.

Pagerri tiim on Ajujahi konkursil pääsenud 12 parima hulka. “Ajujaht on andnud meile tohutul hulgal teadmisi, kuidas oma ettevõtet edasi arendada ning pannud meid mõtlema veel suuremalt kui enne. Loodame oma ideega, aidata Eesti loodust ning lihtsustada nii trükikodade tööd kui ka trükiste tellimisprotsessi," sõnas Pagerri kaasasutaja Elo Johanna Kuklane.

Ajujahi tiimijuht Harri Tallinn ootab huviga Pagerri järgnevaid samme turul. “Pagerr kombineerib kaks olulist trendi: mugav ja lihtne kasutajakogemus teenuse kasutamisel ning jääkide vähendamine tootmises. Erinevate partneritega Eestis on Pagerr oma teenust juba edukalt testinud. Ootan huviga, kuidas neil hakkab edenema igapäevane klientide teenindamine ja väljapoole laienemine," märkis Tallinn.

Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Harro PuusildTööstusuudised.ee juhtTel: 519 355 24
Toomas KeltTööstusuudiste toimetajaTel: 50 72 816
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077