Autor: Allan Rajavee • 29. jaanuar 2020

Ordeni pälvinud Aru Grupi juht Juhan Viise: haridus hoiab elu maal käimas

Aru Grupi juhi Juhan Viise sõnul on tõmbekeskustest eemal elu võimalik, kuid riik ei tohi riigigümnaasiumitega röövida kogukonna keskkoolidelt elu võimalust.
Foto: Indrek Susi
Lääne-Virumaa ettevõtluse ja kohaliku elu edendamise eest Valgetähe 4. klassi teenetemärgi pälvinud Aru Grupi juhataja Juhan Viise sõnul pole presidendi tunnus ainult talle, vaid tema selja taga olevatele inimestele, tänu kellele on maal elamine võimalik.

„Selline tunnustamine on oluline inimestele, kes seisavad konkreetse isiku taga. Mina arvan, et see orden kuulub jagamisele meie ettevõtte Aru Grupi ja kohalike Kadrina inimestega,“ ütles Viise. Tema hinnangul on Eestis üldises plaanis väga hea elu. „Kui suures plaanis asjad ei muutu, siis olen Eesti asjade suhtes optimist,“ märkis Viise.

Sellegipoolest tõdes Kadrinas tegutsev ettevõtja, et riigil peaks olema natuke tugevam maapoliitika. „Meil on parasjagu käsil haridusteema ja koolide küsimus ehk perspektiiv, kuidas maa keskkoolid püsima jäävad, kui riigigümnaasiumite võrk käivitub,“ selgitas Viise.

Tema sõnul tuleks analüüsida, kuidas riigigümnaasiumite rajamine mõjutab maapiirikonna keskkoolide rahastust. „Riigigümnaasiumid ei tohi ära tappa neid maapiirkonda keskkoole, mis oleksid veel 10 või 20 aastat jätkusuutlikud,“ toonitas Viise.

Viise arvates vähendab iga töökoha ja asutuse kadumine maaelu võimekust. „Neid küsimusi tuleb väga ettevaatlikult käsitleda, sest need võivad viia inimesed linnadesse. Tagasikäiku on sellistele protsessidele väga keeruline anda,“ tõdes Viise.

Juhan Viise on märkimisväärselt panustanud Kadrina keskkooli arengusse. Näiteks algatas ta projekti CADrina, mille raames said õpilased valida 3D-joonestamise valikaine. „Seisame oma keskkooli säilimise eest, kuid anname endale ka aru, et kõik on muutumises. Nii nagu muutub poliitiline olukord, muutub ka haridusmaastik,“ ütles Viise.

Loe pikemalt Äripäevast.

Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Harro PuusildTööstusuudised.ee juhtTel: 519 355 24
Toomas KeltTööstusuudiste toimetajaTel: 50 72 816
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077