Autorid: Kristel Härma, Allan Rajavee • 28. jaanuar 2020

Hiina koronaviirus jätab eestlaste tehased mõneks ajaks seisma

Hiinas leviv koronaviirus mõjutab seal tootvaid Eesti ettevõtjaid järgmisest nädalast, kui tehased peaks pärast pikki nädalaid kestnud uusaastapidustusi taas tööle hakkama. Seda aga ei juhtu, sest inimestel on keelatud kodudest lahkuda.
Stigo juhi Ardo Reinsalu sõnul on paljud nende töötajad just pärit provintsist, kus asub nakkuskolle.
Foto: Erlend Staub

"Praegu on Hiina uus aasta ja sel ajal umbes kuue nädala jooksul nagunii suurt midagi seal ei toimu,“ rääkis Hiinas elektrirattaid ja -skuutreid tootva Stigo juht Ardo Reinsalu. Reinsalu sõnul peaksid inimesed tööle tagasi jõudma järgmisel nädalal. "Tavaliselt tähendab see seda, et aeg on suhteline – osa tuleb 3. veebruaril, osa nädal aega hiljem.“

Reinsalu märkis, et koronaviiruse tõttu on selge, et inimesed tulevad tööle tagasi hiljem ja kõik tootmisplaanid lükkuvad edasi. Ka Reinsalu ise jättis praegu Hiina reisi ära. Laiemat majanduslikku mõju on tema hinnangul praegu võimatu ette näha. "Tegelikult alles sellest, mis nüüd hakkab saama veebruaris, selgub, kui suur on selle mõju maailmamajandusele. Kindlasti päris suur."

Stigol oli plaanis järgmisel nädalal tootmist jätkata, kuid inimestel on soovitatud kodust mitte lahkuda. "See suurema probleemiga provints on meile päris lähedal ja meil on päris palju töötajaid sealt pärit," tõdes Reinsalu. Lisaks on tema sõnul Hiina uus aasta peaaegu ainuke aeg aastas, kus inimesed lähevad koju perede juurde ja sõidavad selleks tuhandete kilomeetrite kaugusele. "Seoses selle viirusega on tagasi liikumine kodudest töökohta oluliselt raskendatud ja mittesoovitatav. Me ei tea hetkel, kui suur see mõju on, aga me arvestame sellega, et tootmine kindlasti ei jätku sellises mahus, nagu me plaanisime.“

Nii ei saa Stigo tarnida kokkulepitud koguseid, kuid Reinsalu hinnangul ei tohiks lepingutega probleeme tekitada, kuna on force majeure olukord, kus tarnete hilinemised ei tulene neist.

Loe pikemalt Äripäevast.

Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Harro PuusildTööstusuudised.ee juhtTel: 519 355 24
Toomas KeltTööstusuudiste toimetajaTel: 50 72 816
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077