Autor: Äripäev • 13. jaanuar 2020

Metsatööstuse liit EAS-ile: vastandada pole mõtet

Henrik Välja
Foto: Andras Kralla
Eesti Metsa- ja Puidutööstuse Liidu tegevjuht Henrik Välja ütles vastuses EAS-i kriitikale metsaraie kohta, et puidu ja teiste taastuvate loodusvarade abil on võimalik tarbimise keskkonnamõju vähendada.

EASi juht Peeter Raudsepp ütles Äripäevale läinud nädalal, et Eesti turismi ohustab intensiivne metsade raiumine, „Siin tuleb kiiresti leida tasakaal, et metsatööstuse huvid ei sõidaks üle turismihuvidest. Ühel majandusharul ei saa olla õigust ignoreerida teisi.“ Välja näeb asja teisiti.

“Tänaste kliimaväljakutsete taustal on metsal ja puidul täita oluline roll,” ütles Eesti Metsa– ja Puidutööstuse tegevjuht Välja. “Sisuliselt on meil valida, kas osta rohkem sisse odavat Hiina plastmassi ja teha nägu, et selle keskkonnamõju meid ei puuduta, või kasutada kohalikku taastuvat loodusvara nagu puit. Meie tarbimisel on alati jälg. Maailmas laiemalt, näiteks ÜRO kliimaraportis, nähakse puidus ja puittoodetes olulist tegurit keskkonnaprobleemide lahendamisel.”

Et piirata keskkonnale langevat koormust, peaksime nii globaalselt kui ka individuaalselt muutma oma tarbimisharjumusi, ütles ta. Riiklikult saame tarbimisest tulenevat survet loodusele vähendada, kui kasutada tootmises taastuvaid loodusvarasid nagu puit, jättes maapõuest välja võtmata fossiilsed ressursid ja nendesse lukustunud süsinik.

Täisikka jõudnud metsast valmistatud tooted hoiavad endas kasvamise ajal lukustunud süsinikku. Süsiniku sidumine ja mitte paiskamine atmosfääri on oluline, et leevendada kliima soojenemist, lausus Välja.

EASi juht ütles möödunud nädalal Äripäeva raadio hommikuprogrammis, et Eesti reklaamiks kasutatud pildid metsikust loodusest ei pruugi tema sõnul kohati enam tegelikkusele vastata, mistõttu siia tulnud turistid võivad pettuda ja mitte naasta. Loe selle kohta siit.

Loe pikemalt Äripäevast.

Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Harro PuusildTööstusuudised.ee juhtTel: 519 355 24
Toomas KeltTööstusuudiste toimetajaTel: 50 72 816
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077