Autor: Jaanus Vogelberg • 27. november 2019

Seni edukat M.V.Wooli ähvardab pankrot

M.V.Wooli Harku tehas
Foto: Liis Treimann
Esmaspäeval sulgemisteate saanud M.V.Wooli kalatööstuse kalkulatsioonidest avaneb must pilt, mis muidu head käivet ja kasumit näidanud ettevõtte võib omanike hinnangul tüürida pankrotti.

M.V.Wool on kokku löönud võimalikud kahjud, mis tehase sulgemise ja toodangu hävitamisega kaasnevad. Aastatega on ettevõttel siiski kogunenud kopsakas rahapuhver.

"Täpsed kulud selguvad lähiajal, aga jutt käib kindlasti miljonitest eurodest," tõdes ettevõtte müügidirektor Indrek Rajangu. Kulud pole seotud vaid kitsalt toodanguga. Praegu on M.V.Wooli ligi 150 töötajat sundpuhkusele saadetud, ettevõtte sulgemisel tuleb neile aga koondamistasusid maksta. See summa võib esialgsel hinnangul küündida poole miljoni euroni.

Samuti jääb praegusel kõrgajal ehk jõulude perioodil katki müük. Tekkivate tarneaukude ja kampaaniate tühistamise tõttu laekuvad koostööpartneritelt suurima tõenäosusega rasvased trahvinõuded. See ei jäta omakorda kindlasti mõjutamata ka hilisemat koostööd samade klientidega.

Loe lisaks
M.V.Wooli uksed pandi kinni

Suurimad kulud on siiski seotud laos hoitavate kaupadega. Kokku on M.V.Woolil varus umbkaudu 2 miljoni euro väärtuses erinevat sorti kala – angerjat, ahvenat, heeringat jne. Selle hulgas on palju ka külmutatud kaupa, mis on mujalt sisse toodud ja kinnises pakendis. Ettevõtte enda hinnangul ei saa see järelikult ka saastunud olla, veterinaar- ja toiduamet (VTA) aga nõuab sellegi hävitamist. Külmutatule lisandub muidugi ka varus olev värske tooraine.

VTA esmaspäevane ettekirjutus näeb ette, et kogu laoseis ehk nii valmistoodang kui ka tooraine tuleb nii M.V.Wooli Harku kui ka Vihterpalu tööstustes lugeda teise kategooria loomseks kõrvalsaaduseks ehk sisuliselt jäätmeks. Nüüd tuleb see kõik hävitada kas põletamise, komposteerimise, steriliseerimise või mõne muu koleda meetodi abil hiljemalt reedeks. Vastasel juhul ähvardab VTA kuni 9600 euro suuruse sunnirahaga, mida saab seejuures määrata korduvalt. Ettevõte sellega nõus pole ja otsib praegu abi kohtust.

Loe pikemalt Äripäevast.

Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Harro PuusildTööstusuudised.ee juhtTel: 519 355 24
Toomas KeltTööstusuudiste toimetajaTel: 50 72 816
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077