Autor: Äripäev • 20. november 2019

Adven ostab ära energiatootmise Soomes

Pankaboard on suur paksu volditava karbipapi ja spetsiifilise katmata karbipapi tootja, temast saab Adveni energiajaama klient.
Foto: Pankaboard
Energiatootja Adven ostab ära Ida-Soomes paikneva spetsiifilise karbipapi tootja Pankaboard energiatootmise, teatas ettevõte.

Eelmise aasta aruandes kirjutas Adven Eesti, et otsib energialahenduste ostuvõimalusi. Selle aasta alguses tuli uudis, et Adven rajab Valmieras Koiva jõe kaldale hakkpuidu katlamaja, mis läheb maksma ligi 5 miljonit eurot. Nüüd tuli uudis energiatootmise ostust Soomes Karjalas.

Adven hakkab tarnima Pankaboardile papi tootmiseks vajalikku auru teenusena. Pankaboardi energiajaamast, mis kasutab taastuvaid energiaallikaid ja mille võimsus on umbes 33 megavatti, saab üks Adveni suuremaid.

Adven kavatseb kohe ostutehingu sõlmimise järel energiakeskusesse ka investeerida, et suurendada selle tõhusust ja uuendada keskuse automaatikasüsteemi.

„Meie põhistrateegia näeb ette spetsiifilise karbipapi arendamise, tootmise ja kogu maailmas müümise. Soovime, et maailmaklassi asjatundjad hoolitseks meie energiatootmise eest, nii et me ise saame keskenduda oma põhitegevusele,” rääkis Pankaboardi tegevdirektor Lauri Junnila.

Selle tehinguga võtab Adven oma omandisse üle energiakeskuse, mille kütusetarve koosneb umbes 80% ulatuses tahkest kodumaisest biomassist ning mis on varustatud ka reserv- ja tipuvõimsusega. Lisaks põhineb rohkem kui 20% energiatootmiseks kasutatavast kütusest ringmajandusel – see on pärit papi tootmise protsessis tekkivatest jääkmaterjalidest nagu puukoor ja reovee puhastamise protsessis tekkivast mudast.

Adveni energialahenduste eksperdi Kevin Vaheri sõnul võidavad tehingust mõlemad osapooled. “Edu üks võtmeküsimus on, kuidas suunata oma fookus just põhitegevusele ja ressursside mõistlikule jaotamisele, mitte tegeleda kõrvaliste asjadega, mis pole ettevõtte tugevaim kompetents,” sõnas Kevin Vaher.

"Soetatav energiajaam on Advenile märgilise tähendusega: see saab olema üks Adveni suurematest eraldiseisvatest energiakeskustest ja uus oluline referents metsatööstuses,” rõhutab Adveni müügijuht Leo Toivonen.

Adven Eesti ASi emafirma on Hollandi ettevõte Adven Holding B.V.

Loe lisaks
Kirjanenilt soojatootmise ostnud firma kavatseb ostudega jätkata

Eelmise aasta lõpus täienes Adveni energiamüügi portfell kümne pelletikatlamaja võrra, mis omandati Graanul Investilt, kes andis Advenile üle Pelletiküte ASi soojuse tootmise ärisuuna koos kehtivate kliendilepingutega. Graanul Investi tegevjuht Raul Kirjanen ütles toona, et on sõlmitud tehinguga igati rahul. „Meie fookus on puidul ja selle väärindamisel ning soojuse tootmine on viimaste aastate kiire kasvu järel kujunenud pigem kõrvaltegevuseks,“ ütles ta.

Adven Eesti kasvatas eelmisel aastal käivet ligi 1,5 miljoni euro võrra, 23,5 miljonile eurole. Kiiremas tempos kasvas ettevõtte kasum, ligi kolmandiku võrra – 2017. aasta 2,2 miljonilt eurolt 3,2 miljonile eurole.

Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Harro PuusildTööstusuudised.ee juhtTel: 519 355 24
Toomas KeltTööstusuudiste toimetajaTel: 50 72 816
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077