Autor: Kristjan Pruul • 17. oktoober 2019

Nelja Energia miljonid valmistuvad turgu haarama

Sunly juht Priit Lepasepp ütles, et Eestis, Lätis ja Leedus ei tegutse Sunly praegu mitte seepärast, et siin oleks väike turg või range regulatsioon, vaid neil on veel käed seotud.
Foto: Andras Kralla/Äripäev
Aasta eest ühe Eesti ajaloo suurima tehinguga taastuvenergiafirma Nelja Energia Eesti Energiale müünud investoritest on vahepeal kuulda olnud idufirmade ja väiksemate investeeringute vallast. Tegelikult valmistub Sunly nimetuse alla kogunenud meeskond taastuvenergia turule naasma, ja suurelt.

Nelja Energia tehinguga läks Eesti Energiale 287 megavatti tuuleenergiat, selle eest maksis riigifirma Norra munitsipaalettevõttele Vardar umbkaudu 223 miljonit eurot ja Eesti väikeosanikud, näiteks Hannes Tamjärv ja Jüri Mõis, said kokku umbes 66 miljonit eurot. Neid väikeosanikke ühendav Sunly teatas hiljuti väärtpaberikeskusele, et on oma aktsiakapitali kasvatanud 9 miljoni euroni. Selle sõjakassaga on suured plaanid.

"Tundus loogiline, et pärast Nelja Energia müüki tuleb meie teadmine ja raha võtta kokku ja alustada uuesti," ütles Sunly tegevjuht Priit Lepasepp. Tema sõnul annavad piirkonna riikide võetud keskkonnalubadused mõista, et taastuvenergia nõudlus on tõusutrendis. "Oleme palju tähelepanu pööranud päikeseenergia arendustele ja Poolale, Soomele."

"Praegu on Poola hea riik, kus olla"

Poola on võtnud suured taastuvenergia eesmärgid ja igal aastal hangitakse võimsusi juurde sama palju kui Eestis näiteks 15 aasta peale kokku. Suvel teatas Sunly, et ostab Poolas 7 megavati eest päikeseparkide arendusi, need on nüüd ehituses. Vahepeal on sõlmitud veel 19 megavati eest lepinguid, aga investorite antud suunised on kokku 100 megavatti.

Loe pikemalt Äripäevast.

NB! Sunly asutaja Martin Kruus esineb 4. detsembril Energia aastakonverentsil ettekandega "Taastuvenergia arendamise võimalused Eestis". Uuri lähemalt SIIT.

Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Harro PuusildTööstusuudised.ee juhtTel: 519 355 24
Toomas KeltTööstusuudiste toimetajaTel: 50 72 816
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077